Falske nyheter: Nei, nederlandske Noa (17) fikk ikke aktiv dødshjelp etter voldtekt

Flere medier og nettsteder over hele verden meldte tidligere denne uka at den nederlandske 17-åringen Noa Pothoven i begynnelsen av juni mottok aktiv dødshjelp eller hjelp til assistert selvmord etter at to voldtekter hadde påført henne alvorlige traumer. Det finnes imidlertid ingen dokumentasjon på at Pothoven fikk hjelp til å dø – og hennes egne foreldre avviser påstanden. Mye tyder på at historien om 17-åringen er delvis konstruert av det omstridte selskapet Central European News, som i en årrekke har gjort seg bemerket med oppdiktet og usant innhold, skapt for spredning i sosiale medier. Også her hjemme er historien blitt plukket opp, blant annet av den kristenkonservative avisen «Norge idag», samtidig som flere brukere på Facebook har delt lenker til misvisende tekster om saken. Flere seriøse medier har de siste dagene korrigert sine egne artikler, som Euronews:

Slet med alvorlige helseproblemer etter to voldtekter

Den britiske avisa The Guardian, som har gjort sine egne undersøkelser etter at historien gikk viralt, konkluderer med at 17-åringen antakelig døde fordi hun sluttet å spise. Selv om den formelle dødsårsaken ikke er offentlig kjent, finnes det ikke holdepunkter for å hevde at Pothoven døde med aktiv dødshjelp eller assistert selvmord, som under strenge regler er tillatt i Nederland. Pothoven ga i fjor ut en prisvinnende biografi med tittelen «Winning or learning», der hun beskriver de to ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.