Facebook vil strupe «falske nyheter», Frp går fram på ny måling og Aleppo-evakueringen strandet igjen (Nyhetsbrev)

Vi har lagt ut andre artikkel i serien om de europeiske populistene, Obama lover cyberhevn etter Russlands hacking i den amerikanske presidentvalgkampen, Nina Jensen mener Carl I. Hagens klimafornekting er «som å ikke tro på kreft», og Klima- og miljøminister Vidar Helgesen startet twitterdagen med et spark til Sylvi Listhaug: «For min del, som kristen men først og fremst menneske, skal jeg gi julegave til noen som hjelper lidende mennesker uavhengig av religion». Ellers:

 

Skyld og nye skuddsalver
I Aleppo har evakueringen i formiddag stoppet opp igjen, og både Verdens helseorganisasjon, Røde Kors og Røde Halvmåne er beordret ut av området. Årsaken er uklar, da opprørerne og det syriske regimet beskylder hverandre for å ha brutt vilkårene. The Economist deler forøvrig ut skyld i Vesten etter handlingslammelsen som lot Putin og Assad gjøre Aleppo til en av de sønderbombede byene i verdenshistorien:
«Plenty of people share the blame. After Mr Assad drenched his people in nerve gas, crossing an American red line, Britain’s parliament voted against taking even limited military action. As millions of people fled to Syria’s neighbours, including Lebanon and Jordan, most European countries looked the other way—or put up barriers to keep refugees out. Particular blame falls on Barack Obama. America’s president has treated Syria as a trap to be avoided».
 
 
FB går på sannhetsjakt
Facebook tar nå sine første grep for å strupe spredningen av falske nyheter (foreløpig bare i USA). I tillegg til å merke antatte falsknerier med advarsler og nedprioritere dem i nyhetsfeeden, skal Facebooks algoritme straffe artikkel-lenker som lander på nettsteder med så stor overvekt av lurvete reklame at de antas å ikke være seriøse, i tillegg til at innlegg dumpes i feeden hvis de som faktisk har klikket på lenken er mye mindre tilbøyelig til å dele saken. Innretningene er i denne omgang bare ment å ramme åpenbart uredelige aktører, ikke medier som er kontroversielle. I modellen Mark Zuckerberg legger opp til, vil Facebook outsource den manuelle delen av røktingen av innlegg som brukere har «flagget» til faktasjekkere i selskaper/organisasjoner som er anerkjent av etablerte journalister, eller i hvert fall binder seg til deres etiske standarder.
I dag gikk forøvrig også Erna Solberg ut mot netthetsen av Trine Skei Grande (V) på gruppa «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift», som i stor grad har bestått av reelle nyhetsartikler fra norske medier der titler og ingresser har blitt manipulert av trollene bak kampanjen.

 
Barneterrorist i Tyskland
Ifølge det tyske magasinet Focus skal en 12 år gammel tysk-irakisk gutt ha forsøkt å detonere en liten, hjemmelaget splintbombe på et julemarked i byen Ludwigshafen am Rhein 26. november i år. 12-åringen ble pågrepet etter at sprengladningen ble funnet hensatt i området av en forbipasserende en drøy uke senere. Etterforskerne mistenker at IS-sympatisører har manipulert gutten i forkant av det mislykkede angrepet.

 
Vant bilpakke-spinnet
Frp går fram med 3,2 prosentpoeng fra november på den siste målingen fra Sentio for DN, og er nå oppført med en oppslutning på 13,7 prosent. Ap (-1,5) og KrF (-1,1) ser ut til å gå noe ned (dog langt innenfor feilmarginen), mens resten står på stedet hvil etter budsjettbråket. Det vil si at både Venstre og SV er under sperregrensa. Senterpartiet har med sine åtte prosent nesten like stor oppslutning som Venstre og KrF til sammen. – Det er jo en Ap/Sp-basert regjering vi ønsker, så dette er trivelig, sier Trygve Slagsvold Vedum til DN.