Europas skjebneår: Dette kan bli de neste valgsjokkene

Brexit var bare begynnelsen, og Donald Trump en forsmak på hva Europa har i vente. Slik lyder en vanlig spådom i våre dager, med populistiske og høyreeekstreme bevegelser og partier på frammarsj i flere land.

Disse bevegelsene står til dels for mangeartede ideologier og er spredt på et vidt spekter fra det rent nynazistiske til det solid demokratiske, men forenes av sitt ståsted på utsiden av det politiske etablissementet og en dyp skepsis til globalisme, etablerte politiske institusjoner og eliter.

Alle har neppe potensiale til å komme i maktposisjon, men bare de neste tolv månedene finner det sted valg som, går de rette/gale veien (alt etter øynene sm ser) har potensiale til å endre verden for alltid. Og allerede i helga går to av dem til stabelen. Her er valgene du må følge med på.


4. desember: Folkeavstemning i Italia

[caption id="attachment_1179" align="alignnone" width="600"]Foto: Niccolò Caranti (CC BY-SA 3.0) Foto: Niccolò Caranti (CC BY-SA 3.0)[/caption]  

I realiteten er Italia allerede ute av eurosonen.

- Beppe Grillo

Hva handler det om? Noen sier euroens framtid. Men på stemmeseddelen handler det om et grunnlovsforslag fra statsminister Matteo Renzi som ble vedtatt i parlamentet allerede i april og som både EU, industrien og markedene bifaller. Italia er kjent for hyppige regjeringskriser, og stilt overfor høy ungdomsledighet og en stagnerende økonomi vil Renzi gjøre landet mer styringsdyktig ved å redusere senatets makt til fordel for underhuset og regjeringa. Populister...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.