EU åpnet akkurat grensene for 50 millioner ukrainere og georgiere (nyhetsbrev)

En klima-skeptiker og nøkkelperson i oljebransjens juridiske kamp mot Obamas utslippspolitikk er utnevnt til leder av den føderale miljøetaten. Ellers:

Med en lovendring som neppe kommer til å bli forbigått i stillhet av Europas innvandringskritiske populistbevegelser, har EU i dag åpnet for visumfri innreise for Ukraina og Georgias til sammen 50 millioner innbyggere. Landene har blitt lovet en mekanisme for opphevelse av visumplikten i nødstilfeller, men både Frankrike og Tyskland har ifølge Reuters vært tilbakeholdne til tross for at både Ukraina og Georgia har implementert reformer for å komme unionen i møte. Avtalen skal innebære at visumplikten raskt kan gjeninnføres av enkeltlandene ved behov.


Angela Merkel, som søker sitt tredje gjenvalg som tysk kansler neste år, kickstartet tirsdag valgkampen ved å flagge sin støtte til et nasjonalt forbud mot burka «overalt der det er juridisk mulig» og omtale fjorårets flyktningkrise som sin situasjon som verken kan eller må få gjenta seg. Merkels kristeligdemokratiske parti er utfordret fra ytre høyre, med det innvandrings- og eurokritiske Alternativ fur Deutschland i kraftig framgang. Sistnevnte har klandret Merkel personlig for drapet på en 19 år gammel student i Freiburg i oktober, etter at det i helga ble kjent at en 17 år gammel afghansk flyktning er siktet for drapet.


Dagens Næringsliv breaket i går at styreleder Gunn Wærsted i Telenor i høst ga uttrykk for at administrerende direktør Sigve Brekke burde gå av, uten at direktøren fulgte oppfordringen fordi han hadde resten av styrets tillit. En «sentralt plassert» kilde sier til DN at det anstrengte forholdet mellom styrelederen og direktøren/resten av styret ikke er «bærekraftig». Næringsminister Monica Mæland har så langt ikke kommentert saken, men E24 skriver i dag at det er ventet et snarlig hastemøte i Telenor-styret. Brekkes tid i toppen av telekomgiganten har vært turbulent takket være korrupsjonssaken med Vimpelcom, som ble tidligere styreleder Svein Aasers bane, og fjorårets avsløring av at Brekke hadde pyntet på CV-en. Telenor har også blitt anklaget av EFTA for brudd på konkurransereglene.


NRK ansetter i stort omfang folk i prosjektlederstillinger for å omgå Arbeidsmiljølovens bestemmelser om regulert arbeidstid. Men NRK-journalistenes fagforening NRKJ mener prosjektmedarbeiderne mangler den frie arbeidssituasjonen som skal kjennetegne slike stillinger, og at ledelsen dermed opptrer i strid med loven, skriver Klassekampen i dag. Ett eksempel er den gamle traveren «Nytt på nytt», som ifølge fagforeningsleder Richard Aune fortsatt er definert som et prosjekt etter 17 år på lufta. Arbeidsltilsynet er koplet inn og har bedt NRK om dokumentasjon på bruken av prosjektlederstillinger. NRK-ledelsen selv har ikke ønsket å kommentere saken, ut over at de har utarbeidet et policydokument om vilkårene for bruk av ansettelseskategorien «særlig uavhengig stilling».


En enkeltperson på Tokyo-kontoret til det amerikanske storbanken Citigroup kan ha spilt en avgjørende rolle i det brå og øyensynlig uforklarlige fallet i det britiske pundets verdi natt til 7. oktober i år. Ifølge Financial Times’ kilder  skal traderen ha fått panikk og plassert en stor mengde elektroniske salgsordre på kort tid. Sammen med et uvanlig lite likvid marked og en generell skepsis til britisk økonomi etter Brexit fikk det pundet til å tape 9 prosent av verdien mot dollar i løpet av bare 40 sekunder, og i et kort øyeblikk nå dybder man ikke hadde sett på 31 år. Det er fortsatt ukjent hvorfor bankens sikkerhetsmekanismer ikke stoppet salgsordrene – «alle systemer fungerte som de skal», sier en talsmann for Citibank.


God ettermiddag!

Med vennlig hilsen

Pål Nordseth, redaktør i Filter media