En klima-skeptiker og nøkkelperson i oljebransjens juridiske kamp mot Obamas utslippspolitikk er utnevnt til leder av den føderale miljøetaten. Ellers:

Med en lovendring som neppe kommer til å bli forbigått i stillhet av Europas innvandringskritiske populistbevegelser, har EU i dag åpnet for visumfri innreise for Ukraina og Georgias til sammen 50 millioner innbyggere. Landene har blitt lovet en mekanisme for opphevelse av visumplikten i nødstilfeller, men både Frankrike og Tyskland har ifølge Reuters vært tilbakeholdne til tross for at både Ukraina og Georgia har implementert reformer for å komme unionen i møte. Avtalen skal innebære at visumplikten raskt kan gjeninnføres av enkeltlandene ved behov.


Angela Merkel, som søker sitt tredje gjenvalg som tysk kansler neste år, kickstartet tirsdag valgkampen ved å flagge sin støtte til et nasjonalt forbud mot burka «overalt der det er juridisk mulig» og omtale fjorårets flyktningkrise som sin situasjon som verken kan eller må få gjenta seg. Merkels kristeligdemokratiske parti er utfordret fra ytre høyre, med det innvandrings- og eurokritiske Alternativ fur Deutschland i kraftig framgang. Sistnevnte har klandret Merkel personlig for drapet på en 19 år gammel student i Freiburg i oktober, etter at det i helga ble kjent at en 17 år gammel afghansk flyktning er siktet for drapet.


Dagens Næringsliv breaket i går at styreleder Gunn Wærsted i Telenor i høst ga uttrykk for at administrerende direktør Sigve Brekke burde gå av, uten at direktøren fulgte oppfordringen fordi han hadde resten av styrets tillit. En «sentralt plassert» kilde sier til DN at det anstrengte forholdet mellom styrelederen og direktøren/resten av styret ikke er «bærekraftig». Næringsminister Monica Mæland har så langt ikke kommentert saken, men E24 skriver i dag at det er ventet et snarlig hastemøte i Telenor-styret. Brekkes tid i toppen av telekomgiganten har vært turbulent takket være korrupsjonssaken med Vimpelcom, som ble tidligere styreleder Svein Aasers bane, og fjorårets avsløring av at Brekke hadde pyntet på CV-en. Telenor har også blitt anklaget av EFTA for brudd på konkurransereglene.