Ett av Sveriges mikropartier har eksplodert på Facebook

Gustav Kasselstrand, leder AfS.
«Alternativ for Sverige» (AfS) er et mikroparti i den svenske partifloraen. I valget har partiet fått så få stemmer at det havner i den uspesifiserte kategorien «andre». Meningsmålingsbyrået Ipsos har beregnet oppslutningen mellom 0,2 og 0,5 prosent på målinger, opplyser en av byråets ledere, David Ahlin, til den svenske avisen Expressen. På Facebook er partiet imidlertid en gigant oppslutningen tatt i betraktning. Siden partiet ble stiftet 5. mars i år har det skaffet seg seksti tusen følgere. En nasjonalromantisk video som får selv Tidemand og Gude til å fremstå som halvhjertede patrioter har fått nær en halv million visninger, tusen delinger og godt over 700 kommentarer. Nær 3000 har gitt tommelen opp for innlegget. Det er på høyde med Moderaternas (Høyres søsterparti i Sverige) mest sette video, som har en oppslutning på rundt 17 prosent på siste valgmåling. Expo har sjekket ut partiets riksdagskandidater - og funnet flere som lefler med hvit makt-bevegelsen og nynazistpropaganda.

Enorme sprik på målingene

Expressen stilte i valgkampen spørsmål til gallup-selskapene om de feilberegner oppslutningen til partiet, slik de gjorde med Sverigedemokraterna (SD) ved forrige valg i 2014. «Vet ikke»-svarerne valgte SD. Meningsmålerne har tilpasset og endret undersøkelsene for å ta høyde for nettopp dette. Likevel: Meningsmålingene viste også denne gang så store sprik for SDs oppslutning som åtte prosentpoeng. Meningsmålingene til Ipsos og YouGov viste henholdsvis 16,3 og 24,8 prosent. — Det er virkelig bemerkelsesverdig. Det er langt over hva som er innenfor feilmarginer, sier Sören Holmberg, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.