Ett år siden Trump-tilhengernes angrep på USAs nasjonalforsamling

  • Uavhengig journalistikk om politisk ekstremisme, hatkriminalitet, rasisme og relaterte temaer

VAR DET BARE BEGYNNELSEN? I dag er det altså ett år siden president Donald Trump og håndlangerne hans drev voldelige tilhengere til et storstilt høyreekstremt angrep på USAs nasjonalforsamling, i et forsøk på å hindre at valgresultatet ble stadfestet av Kongressen. Republikanske politikere i den samme forsamlingen har siden gjort sitt beste for å feie de direkte koblingene mellom blodsutgytelsen og partiet under teppet, samtidig som det kommer stadig nye detaljer om grupperinger og enkeltpersoner som med viten og vilje bidro til å skape en situasjon som langt på vei var et kuppforsøk. (Så langt har flere enn 700 personer blitt pågrepet i løpet av FBIs etterforskning, og myndighetene anslår at 2500 vil bli straffeforfulgt totalt).

Det store spørsmålet nå er naturligvis hvor mye verre det kan bli ved neste korsvei – når Trump-apparatet og resten av den anti-demokratiske bevegelsen forbereder seg på en ny «valgkamp» basert på de samme løgnene om et «stjålet valg» i 2020 og et vrengebilde der gjerningspersonene fra 6. januar-angrepet og andre høyreekstremister er «politiske fanger» mens dagens styresmakter og alle ikke-fascistiske politikere er fiender av «patriotene». (En retorikk som også norske, høyreradikale nettsteder er papegøyer for, forøvrig). Allerede i morgen kan det komme nye uttalelser fra Trump som kan forverre situasjonen.

For et velinformert dypdykk kan du høre podkasten «The Assault on America», der flere av de beste researcherne innen nettdrevne, ...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.