Et ekstraordinært brudd på politisk etikette – og fire andre nyheter du bør få med deg onsdag 3. august 2016

Selv ikke et spedbarn kan unnslippe Donald Trumps vrede. Dette er Harald Klungtveits vikar i et forsøk på å oppsummere resten av nyhetsbildet akkurat nå:

En norsk-pakistansk 46-åring fra Fredrikstad og er 23 år gammel russer bosatt i Oslo er dømt til henholdsvis seks og sju og et halvt års fengsel for terrorvirksomhet. De to skal ha tilhørt et radikalisert miljø i Østfold og sluttet seg til IS i Syria i august 2014. 46-åringen returnerte til Norge allerede måneden etter og har forklart retten at hans intensjon var å slutte seg til Free Syrian Army, ikke IS. 23-åringen, som kom tilbake etter sju måneder, hevder han utelukkende bidro til sanitetsarbeid i landet. Oslo tingrett mener forklaringene ikke står til troende, skriver VG.

I Aleppo kjemper opprørsstyrker fortsatt for å bryte regjeringsstyrkenes blokade, men holdes nede av stadig mer intens bombing fra russiske fly. Opprørerne skal ha mobilisert 10 000 soldater og en rekke selvmordsbombere, hundrevis av granatkastere og 95 tanks i det som Reuters’ kilder omtaler som «den store, episke kampen» om storbyen.

I Storbritannia krymper økonomien nå mer enn noen gang siden finanskriseåret 2009. Det er klart etter at statistikk for vareproduksjonen kom mandag og tjenestesektoren i dag. Markedene har allerede priset inn at sentralbanken kutter styringsrenta til 0,1 prosent i morgen, men det er for tidlig å konkludere om Brexit-valget for seks uker siden har sendt landet inn i resesjon (forstått som to påfølgende kvartaler med sammentrekning i økonomien). The Telegraph har mer.

Wall Street Journal har avslørt at frigjøringen av fire amerikanske gisler i Teheran i januar ikke nødvendigvis var det diplomatiske mesterstykket det ble fremstilt som. Uten ryggdekning i Kongressen skal Obama-administrasjonen, som nekter å ha betalt løsepenger, ha flydd 400 millioner dollar i cash inn i Iran like før løslatelsen. Administrasjonen hevder det ikke er noen sammenheng mellom de to sakene.

I et nytt eksempel på avgrunnen mellom Donald Trump og lederskapet i partiet han representerer, nekter presidentkandidaten å støtte John McCain og Paul Ryans gjenvalg til Kongressen. Washington Post kaller det et «ekstraordinært brudd på politisk etikette». Trump har det siste døgnet også stemplet Obama som «trolig den verste presidenten i nasjonens historie» etter at sistnevnte på en pressekonferanse tok skrittet fullt ut og erklærte Trump «uegnet» for presidentvervet. På Realclearpolitics‘ sammenfatning av opinionsmålinger har Trumps oppslutning falt markant de to siste dagene.

God ettermiddag.

Pål Nordseth
Redaktør, Filter media

(NB! Dette er webversjonen av nyhetsbrevet vårt. De fleste foretrekker å få det rett i innboksen hver dag.)