Equinor utsetter avgjørelse om oljeutvinning nær iskanten

UTSETTER WISTING-AVGJØRELSE: Oljeselskapet Equinor vil ikke ta avgjørelsen om å bygge ut det omstridte Wisting-feltet i Barentshavet i desember, slik det er planlagt, men utsetter avgjørelsen til 2026. Den viktigste årsaken til utsettelsen er krevende leverandørmarkeder som følge av krigen i Ukraina, samt økte kostnader, sier selskapet. Ifølge DN har inflasjon og stram kapasitet presset investeringsestimatet opp fra 60–75 til hele 104 milliarder kroner. Equinor nevner også «usikkerhet rundt rammebetingelsene».

Miljøbevegelsen feirer det som oppfattes som en stor seier: Feltet ligger lenger nord enn noe annet norsk oljefelt og nært iskanten der mye sårbart dyreliv befinner seg. Ulrikke Torgersen i Grønn ungdom tror ikke Wisting blir noe av: «Jeg er trygg på at uansett hvor mye man konsekvensutreder dette feltet, så vil man skjønne at dette er en dårlig idé, både for klimaet, naturen og økonomien vår», sier hun til NRK. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ønsker fortsatt en utbygging: «Jeg har forståelse for at Equinor har behov for å se på mulighetene for å få ned kostnadene knyttet til Wisting-utbyggingen (…) Samtidig er jeg glad for at Equinor sier at de ikke avlyser utbyggingsplanene, men at de utsetter dem», sier han.


«IKKE LENGER INTERESSANT FOR FIFA»: I den nye dokumentaren «Kampen om sannheten», som er laget av Fotball.tv og Idrettspolitikk.no, forteller Norges fotballpresident Lise Klaveness at hun ikke har snakket med Fifa-president Gianni Infantino etter talen hun holdt på Fifa-kongressen i mars. Klaveness forklarer at før hun holdt talen der hun tordnet mot Fifa og Qatar-VM 2022, tok Infantino flere ganger kontakt med henne i forbindelse med at hun ble valgt som ny NFF-president. «Det er ikke sikkert det stemmer, men jeg opplevde at FIFAs toppledelse var veldig interessert i engasjementet vårt og det faktum at jeg var en nyvalgt kvinnelig president. Men at det ikke har vært noen interesse etter talen», sier Klaveness i dokumentaren, i et sitat gjengitt i VG


  • Det er bare halvannen uke igjen til VM-avspark på Al Bayt stadium i Qatar. Og joda: Det er MYE forlangt av fotballinteresserte at de ikke skal følge mesterskapet, selv om det arrangeres av en autoritær petrostat i Midtøsten. Men skal du låne dem din oppmerksomhet får du jaggu også lese deg opp på de problematiske sidene ved såkalt sportsvasking – bruken av storslåtte idrettsarrangementer for å dekke over menneskerettighetsbrudd. Det kan du for eksempel gjøre i vårt spesialmagasin om saken, som du nå får GRATIS i posten ved å bestille et årsabonnement på Filter Nyheter. Klikk her for å bestille!

«SKJULER» VM-SPONS PÅ NORSK JORD: Flere av de store internasjonale selskapene som har vært hovedsponsorer for fotball-VM i mange år, som også sponser årets mesterskap, er sterke merkevarer i Norge. Blant annet gjelder det Hyundai, McDonalds og Coca-Cola. Likevel velger flere av disse selskapene ikke å ha markedskampanjer knyttet til årets VM i Norge, skriver NRK. Eksempelvis har McDonalds laget en «VM-burger» i andre land som de ikke har lansert i Norge. Hyundai har lansert en såkalt bærekrafts-kampanje inn mot VM internasjonalt som ikke vil bli lansert i Norge. Coca-Cola lar være å markedsføre mesterskapet lokalt i Norge, og fokuserer heller på markedskampanjer knyttet til julen. 

NHH-professor Tor W. Andreassen sier til kanalen at det kontroversielle mesterskapet har skapt et markedsføringsproblem for sponsorene. Han mener derfor de burde ha trukket seg, da dette ville ha vært et tydelig signal om at de tar avstand fra vertsnasjonen: «Dette argumentet var langt fremme hos ledere av store globale selskaper da de trakk seg ut av Russland etter 24. februar», sier han. 


LØY OM SKYTING, IFØLGE POLITIET: En kvinne er siktet for falsk forklaring etter at hun i avhør med politiet hevdet å ha blitt skutt i det antatte terrorangrepet i Oslo sentrum 25. juni. Avhøret ble gjort som følge av intervjuer i flere riksmedier der hun beskrev et dramatisk hendelsesforløp som trolig aldri fant sted, som også involverte en ikke navngitt venn som skulle ha blitt skutt. Aftenposten, NRK, TV 2 og Avisa Oslo erkjente senere å ikke ha kontrollert fakta i saken og har trukket publiseringene etter at VG problematiserte dem. Kvinnen har ikke hatt status som fornærmet i straffesaken, noe som indikerer at politiet aldri har regnet henne som direkte berørt av skytingen.

Kvinnen har hatt verv i statsstøttede interesseorganisasjoner, blant annet knyttet til rettighetene til funksjonshemmede og skeive minoritetspersoner, og var nestleder i organisasjonen Salam da skytingen i Oslo skjedde. Så sent som i forbindelse med statsbudsjettet i høst har talspersoner for Salam gjentatt påstanden om at nestlederen ble skutt. 

Den siktede nekter straffskyld, og vil ifølge forsvarer Petar Sekulic utdype dette i avhør, skriver NRK. Det er ikke kjent hvorvidt hun erkjenner å ikke ha blitt rammet av angrepet.