Utenlandskabler og Thunberg: De 5 mest spenstige klima-uttalelsene fra kronprins Haakon i nytt intervju

Det tyske magasinet Der Spiegel publiserte tirsdag et langt intervju med Kronprins Haakon om hans engasjement for fornybare energikilder som toppsak i sin internasjonale utgave.

Der kom han med flere uttalelser som kan gi hevede øyebryn hos dem som er kritisk til rådende klimapolitikk her hjemme.

– Min rolle tillater meg ikke å delta i politiske debatter, men jeg kan heve stemmen min når det kommer til menneskehetens store utfordringer, sier kronprinsen i intervjuet.

1) Vil ha flere utenlandskabler

På spørsmål fra Der Spiegel om Norge en dag kan bli «Europas batteri» med eksport av grønn energi, kommenterer kronprinsen blant annet den undersjøiske strømkabelen mellom Norge og Tyskland, NordLink, med at dette bare er starten.

– Den skal transportere grønn elektrisitet over grensene. Når Tyskland har mye vind og sol, kan vi importere strøm til Norge og lagre mer vann i våre reservoarer. Ved tilfeller der Tyskland har for lite vind og sol, kan vi bruke våre  ekstra vannreserver til vannkraft. Én kabel er ikke nok, men det er en start, sier han.

2) Om oljeproduksjon: Det grønne skiftet burde skjedd mye tidligere

«Jeg forstår hva du mener», svarer kronprins Haakon på magasinets spørsmål om paradokset om at Norge på den ene siden er et forbilde innen fornybar energi mens landet er en av verdens største eksportører av olje og gass.

Kronprinsen vil ikke si noe om hvorvidt Norge bør bore etter olje/gass i Arktis, og går ikke med på Der Spiegels premiss om at Norge framstår som en «narkolanger som bruker inntektene fra farlige stoffer til å holde ham selv og familien sunne og spreke», men han besvarer spørsmålet om «doble standarder»:

– (Den norske regjeringens syn er at) vi vil at det grønne skiftet skal skje. Personlig synes jeg det er fantastisk at vind- og sol-energi har blitt stadig mer konkurransedyktig de siste årene. I mange tilfeller er solenergi billigere å produsere enn kullkraft. Vi har nådd et punkt der prisene hjelper oss. Jeg er overbevist om at skiftet vil komme. Dette skulle ha skjedd mye tidligere. Det ville ha vært bedre for verden.

3) Omfavner Greta Thunberg og klimastreikene: – De har åpenbart rett

På spørsmål om kronprinsen og Mette-Marit lærer Ingrid Alexandra og Sverre Magnus om miljø-/klima-vern, svarer han at det er barna som lærer foreldrene og at de får mye kunnskap om temaet via skolen.

Da magasinet følger opp med å spørre om 15-åringen og 13-åringen har bedt om å få delta på klimastreikene på fredager, gir kronprins Haakon dette svaret:

Våre barn går på skolen på fredager, men klimasaken står deres hjerter nære. Det som skjer akkurat nå er viktig. Unge mennesker verden rundt protesterer mot klimapolitikken, inspirert av den svenske skolejenta Greta Thunberg. Jeg tror denne bevegelsen er enormt viktig. Når vi ser tilbake vil det kanskje slå oss som et historisk øyeblikk – et øyeblikk der det ble mulig å starte endringen som lenge har vært nødvendig. Skoleelevene sier at vi ikke har gjort nok for å beskytte Jorda. De har rett, åpenbart.

4) Håper på vindkraft-gjennombrudd… til havs

– Investeringer gjøres innenfor vindkraft, og en betydelig mengde forskning og utvikling rettes mot å utvikle vindkraft offshore. Så langt er havvind relativt sett dyrt opp mot alternativene, men vi håper det vil endre seg, sier kronprins Haakon til Der Spiegel.

5) Snakker om flyskam

Kronprisen forteller til de tyske journalistene at familien hans har kuttet forbruket av plast drastisk, fått installert solcellepaneler på taket av Slottet, innført energisparing på Skaugum og at han har kjørt el-bil i 15 år.

Han svarer bekreftende på at det å fly mye gir ham dårlig samvittighet og trolig er hans største «miljøsynd».

– Samtidig lever jeg i et stort hus, og kontoret mitt er også i et stort hus. Jeg ønsker å leve fullstendig bærekraftig og er langt unna det, men jeg prøver å redusere CO2-avtrykket mitt, sier kronprins Haakon.