Utenlandskabler og Thunberg: De 5 mest spenstige klima-uttalelsene fra kronprins Haakon i nytt intervju

Det tyske magasinet Der Spiegel publiserte tirsdag et langt intervju med Kronprins Haakon om hans engasjement for fornybare energikilder som toppsak i sin internasjonale utgave. Der kom han med flere uttalelser som kan gi hevede øyebryn hos dem som er kritisk til rådende klimapolitikk her hjemme. – Min rolle tillater meg ikke å delta i politiske debatter, men jeg kan heve stemmen min når det kommer til menneskehetens store utfordringer, sier kronprinsen i intervjuet.

1) Vil ha flere utenlandskabler

På spørsmål fra Der Spiegel om Norge en dag kan bli «Europas batteri» med eksport av grønn energi, kommenterer kronprinsen blant annet den undersjøiske strømkabelen mellom Norge og Tyskland, NordLink, med at dette bare er starten. – Den skal transportere grønn elektrisitet over grensene. Når Tyskland har mye vind og sol, kan vi importere strøm til Norge og lagre mer vann i våre reservoarer. Ved tilfeller der Tyskland har for lite vind og sol, kan vi bruke våre  ekstra vannreserver til vannkraft. Én kabel er ikke nok, men det er en start, sier han.

2) Om oljeproduksjon: Det grønne skiftet burde skjedd mye tidligere

«Jeg forstår hva du mener», svarer kronprins Haakon på magasinets spørsmål om paradokset om at Norge på den ene siden er et forbilde innen fornybar energi mens landet er en av verdens største eksportører av olje og gass. Kronprinsen vil ikke si noe om hvorvidt Norge bør bore etter olje/gass i Arktis, og går ikke med på Der Spiegels premiss om at Norge framstår som en «narkolanger som bruker inntektene fra farlige stoffer til å holde ham selv og familien sunne og spreke», men han besvarer spørsmålet om «doble standarder»: – (Den norske regjeringens syn er at) vi vil at d...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.