En av to mener muslimer selv har skyld i hets: «Alvorlige tall», sier forsker om ny rapport

En ny undersøkelse konkluderer med at regjeringen bør utarbeide en handlingsplan mot muslimfiendtlighet.

En fersk rapport fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) konkluderer med at fiendtligheten mot muslimer er utbredt i den norske befolkningen:

  • 34,1 prosent har «utpregede fordommer» mot muslimer.
  • Hele 47 prosent støtter påstanden «Muslimer har selv mye av skylden for økende muslimhets».
  • Påstanden «Muslimer vil ikke integreres i det norske samfunnet» støttes av 42 prosent.
  • 30 prosent mener at «Muslimer ønsker å ta over Europa».
- Noen av disse tallene var høyere enn forventet, men vi vet fra tilsvarende undersøkelser i andre land at muslimfiendtligheten er utbredt. Likevel er det alvorlige tall, sier stipendiat Vibeke Moe, som har vært prosjektkoordinator for undersøkelsen «Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017».
  • Les også: Filter Nyheters store islamundersøkelse, der 41 prosent av respondentene blant annet mente blasfemi burde være straffbart i Norge.

Råd: Handlingsplan mot muslimfiendtlighet

Undersøkelsen er en oppfølging av rapporten «Antisemittisme i Norge» fra 2012 og ble overrakt barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) tirsdag. Den nye rapporten kommer med en tydelig anbefaling til statsråden om å utvikle en egen handlingsplan mot muslimfiendtlighet i befolkningen: Denne bør inkludere både «planer for forskning, undervisning og tiltak for kunnskapsbasert bekjempelse av slike holdninger», heter det i rapporten. [capti...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.