Presses på barnearbeid: Norges mest solgte elbil får verstingstempel

Barnearbeidere i en uregulert gruve i Kailo, Kongo (2007). Her framstilles mineralet Wolfram (tungsten). Kobolt framstilles som biprodukt i nikkel- og kobbergruver.
Denne saken ble publisert 23. januar 2018 Elbiler på norske veier kan være delvis produsert av barn. Fattige gruvearbeidere i Kongo jobber med hammer og meisel i trange, farlige gruveganger uten sikkerhetsutstyr. Barføtt, med bare hender og uten munnbind. De leter blant annet etter mineralet kobolt, en nøkkelingrediens i elbil-batterier. Over 60 prosent av sterkt etterspurte mineralet finnes i det krigsherjede landet. Det har vært kjent siden African Resources Watch  og Amnesty International avdekket barnearbeid og livsfarlige forhold i små, dårlig organiserte gruver hvor en av fem jobber på ulovlige løsarbeider-kontrakter (såkalt artisanal mining). Minst 40.000 av dem er barn, ifølge Amnesty. Miljøgifter fra […]

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.