3 grunner til at kobolt skaper hodepine for elbil-produsentene

Elbil på norske veier i Geiranger.
Kobolt var lenge et mineral få var interessert i. Noen forbinder det kanskje bare med den intense blåfargen. Inntil nylig ble 98 prosent av kobolt på verdensmarkedet bare utvinnet som et sideprodukt av nikkel- og kobberproduksjon (henholdsvis 38 og 60 prosent), fordi det er for lite kobolt i malmen til at koboltutvinning alene er lønnsomt. Nå har mineralet imidlertid fått et voldsomt oppsving, og skapte profittfest i finansbransjen i året som har gått. Årsaken: Elbil-batterier. Mineralet er en nøkkel-ingrediens i oppladbare batterier som brukes i elbiler (samt pc-er og telefoner). Et typisk elbil-batteri inneholder omlag 20 kilo (!) kobolt. Årsaken til at metallet er attraktivt å bruke i slike lithium-ionbatterier, er at kobolt øker rekkevidden.

Venter elbil-boom

Bloomberg estimerer i sin årlige rapport at over halvparten av nybilsalget i verden vil være elbiler innen 2040. Elbil-flåten vil da telle nærmere 300 millioner biler globalt, eller 16 prosent av alle verdens biler - i 2040. Selskapet anslår at salget vil skyte i været om 10 år, fordi prisen på bilenes batterier er ventet å falle med 70 prosent fra dagens pris innen vi når 2030. Anslaget på nybilsalget er høynet fra tidligere estimater på 35 prosent. Troen på elbilens framtidsutsikter ble ikke svekket av at Kinas industri- og informasjonsteknologi-minister Xin Guobin i septembe...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.