Eks-statsminister såret i attentat i Pakistan


EKS-STATSMINISTER SKUTT I PAKISTAN: Pakistans tidligere statsminister Imran Khan er såret i et attentat i byen Wazirabad øst i landet. Khan ble skutt da han ledet en protestmarsj, der ytterligere fire ble såret av skytingen – et klart drapsforsøk, sier en av hans rådgivere til AFP, ifølge BBC News. Det er ikke kjent hvor alvorlige skader politikeren har. Khan, som har en stor tilhengerskare i Pakistan, ble i oktober diskvalifisert fra å ha politiske verv i det han hevder er makthavernes kampanje for å bli kvitt en brysom opponent. 


RENTA HEVES, BOLIGER BLIR BILLIGERE: Norges Bank hever styringsrenten til 2,5 prosent og varsler at den mest sannsynlig skal videre opp i desember. Målet er to prosent prisvekst, men det siste året har konsumprisene steget med 7 prosent. «Energiprisene er én viktig forklaring på den høye prisveksten, men prisene stiger raskt på en lang rekke andre varer og tjenester», sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache

Banken sier inflasjonen har økt mer enn ventet og at arbeidsmarkedet er enda strammere enn tidligere lagt til grunn. Samtidig er det tegn til nedkjøling i deler av økonomien. Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Norge falt med 1,9 prosent i oktober (0,8 prosent korrigert for sesong). I Oslo falt de nominelt 3,2 prosent i det som ble den svakeste oktobermåneden i siden 2008, skriver Dagens Næringsliv.

Også i Storbritannia er styringsrenta hevet med 0,75 prosentpoeng i dag. Det er den kraftigste renteendringen i landet på 30 år. 


EN NY NASJONALISME GRYR: «Nå skal norske bedrifter gå konk ti ganger om dagen bare for å straffe Putin», sa podcastvert Magnus Marsdal i siste episode av podcasten Mímir & Marsdal. Han er tydeligvis ikke alene om tankene om at isoleringen av Russland koster for mye. Forrige fredag samlet tusenvis av tsjekkere seg i Prahas gater for å protestere mot EUs sanksjonspakke og for gassforhandlinger med Russland. I Tyskland marsjerte nylig høyreradikale Alternative für Deutschland for «energisikkerhet og inflasjonsbeskyttelse». Og selv om demonstrasjoner i både Belgia og Frankrike primært har handlet om høyere lønninger, lurer energikrisen og høye strømpriser i bakgrunnen. 

Protestene er antakelig bakgrunnen for at Jonas Gahr Støre denne uken gikk ut og advarte mot en gryende «energinasjonalisme». Men går regjeringen helt fri for anklagene om kraftnasjonalisme selv? Les mer om dette i ukas Filter KALDDUSJ, vår faste spalte om strømkrisa i Norge og Europa.


  • Tegn et abonnement for å støtte Filter Nyheter. Da får du også tilgang til alle våre eksklusive spalter. Klikk her for å lese mer.

SKJERPER KUTTMÅL: Bare 24 land hadde i forrige uke meldt inn til FN at de har skjerpet sine målsetninger for kutt i klimautslipp, slik de forpliktet seg til på klimatoppmøtet i Glasgow i november. Men en uke før verdenslederne møtes til klimatoppmøtet COP27 i Egypt har Norge meldt at våre utslipp skal kuttes til 55 prosent av 1990-nivå innen 2030, mot tidligere 50 prosent, skriver E24.

Høyre påpeker at det hjelper lite å sette høyere klimamål uten konkrete tiltak, for eksempel på fornybar energi. «De foreslåtte skatteendringene har så langt bidratt til at nye kraftprosjekter er lagt på is», sier klimapolitisk talsperson Nikolai Astrup, ifølge NRK.


MØRKE DØR-TIL-DØR-AKSJONER: Å gå dør til dør og banke på hos folk for å forsøke å verve dem til så stemme på et parti eller en kandidat, er vel innarbeidet i amerikanske valgkamper. Som så mye annet i USAs demokrati har aksjonsformen nå dukket opp i et mørkt vrengebilde av seg selv: Folk fra kampanjeorganisasjoner som ikler seg vester merket «voter taskforce» i bevisste forsøk på å bli forvekslet med valgfunksjonærer, og istedet for en hyggelig samtale går i avhørsmodus og griller folk om hva de stemmer og hvem som bor i boligen. Oppførselen kan være lovbrudd som trusler og trakassering, sier lederen for (de ekte) valgfunksjonærene i Shasta County nord i California til Reuters. I 18 andre stater har Trump-aktivister varslet at de vil bruke resultatene fra slik uautorisert datainnsamling for å kreve inngrep mot stemmejuks.


NORD-KOREA HAR TESTET et interkontinentalt, ballistisk missil, i en test som feilet, sier sørkoreanske myndigheter. Missilet skal ha feilet testen og falt ned i havet mellom Korea-halvøya og Japan. Sør-Koreas militære ledelse sier de mange oppskytingene de siste dagene «er en alvorlig provokasjon». En fersk etterretningsrapport viser at amerikanerne tror Pyongyang skjuler ofanget av sitt våpensalg til Russland ved å sende dem via Afrika og Midtøsten, skriver CNN.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.