Åpnet ild mot demonstranter i Iran

40 DAGER SIDEN MAHSA AMINI DØDE: Sikkerhetsstyrker i Iran har i dag skutt tåregassgranater og åpnet ild mot folk i hjembyen til Mahsa Amini, den 22 år gamle kvinnen som omkom i september mens hun var i moralpolitiets arrest for å ha forbrutt seg mot landets strenge kleskodeks for kvinner. Det melder den norskbaserte menneskerettsorganisasjonen Hengaw, ifølge AFP.

Siden i går har modige demonstranter nok en gang trosset bevæpnede sikkerhetsvakter for å demonstrere mot regimet i landet, denne gang i anledning at det er 40 dager siden dødsfallet. Aktivister sier at den døde 22-åringens familie to under press fra myndighetene da de gikk ut ønsket at slutten på sørgeperioden ikke ble markert.

Opptøyene har så langt kostet et dusin mennesker livet, både blant demonstrantene selv og politiet som har slått ned på dem. Mer enn 300 iranere er tiltalt i forbindelse med demonstrasjonene, blant annet for «forsamling og sammensvergelser med hensikt å gripe inn mot sikkerhetsstyrker», «propaganda mot systemet» og forstyrrelse av den alminnelige orden. For fire av de tiltalte skal anklagene være så omfattende at de risikerer dødsstraff, skriver lokale medier.


SLITER MED Å KUTTE NOK: Bare 24 land har skjerpet sine målsetninger for kutt i utslipp av klimagasser, slik de forpliktet seg til på klimatoppmøtet i Glasgow i november (nei, Norge er ikke blant dem). En slik innskjerping er absolutt nødvendig for å holde den globale oppvarmingen under nivåer som fører til en global klimakatastrofe, ifølge en ny FN-rapport.

Rapporten, som sammenstiller de per i dag rådende planene om utslippskutt fra 193 nasjoner, regner seg fram til at vi styrer mot et kutt på 10.6% av 2010-nivået innen 2030. Det er en forbedring fra i fjor, men langt unna klimapanelets beregning av at vi må ned 45 prosent i samme periode for å nå 1,5-gradersmålet.


  • Kjøper du et årsabonnement, sender vi deg et flott handlenett i økologisk bomull og med Filter-trykk! Og gjør du det nå, rekker vi å sende deg oktoberutgaven av vårt nyhetsmagasin på papir. Klikk her for å lese mer!

GRØNT LYS FOR CANNABIS: Den tyske bundesregjeringen har godkjent helseminister Karl Lauterbachs plan for legalisering av cannabis, og landet tar dermed et langt steg nærmere å gjøre bruk og besittelse av stoffet lovlig. Kort oppsummert skal det være lov å ha 20 til 30 gram rekreasjonscannabis for personlig bruk, og til en viss grad dyrke sine egne marihuanaplanter. Det vurderes en øvre grense for innholdsgehalten av det rusgivende virkestoffet THC i produkter som selges til dem mellom 18 og 21 år, og både produksjon, distribusjon og salg skal skje på konsesjon. 

Motivasjonen for den nye lovgivningen er å hindre unge å bli ført inn i kriminalitet, og bedre kunne bekjempe avhengighetsproblematikk. Men fortsatt kan Bundestag – eller europeiske og/eller internasjonale juridiske forpliktelser – spenne bein på planene. 


PENDLERBOLIG-BEBOERE MÅ PUNGE UT: 38 politikere skylder skatt etter å ha hatt fri pendlerbolig, viser Skatteetatens gjennomgang av saker fra 2017 til 2020. 33 har fått vedtak om at de må betale tilbake. I tillegg skulle både Stortinget og Statsministerens kontor betalt mer i arbeidsgiveravgift enn de har gjort, konkluderer etaten. Sistnevnte instans vil ikke si i dag om de aksepterer vedtaket. «SMK har vært uenig i Skatteetatens tolkning, og vi skal nå gå gjennom deres argumentasjon og opplysningene de legger til grunn for vedtaket. Det er derfor ikke naturlig å si noe om hvordan vi følger opp denne saken nå», sier kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse, ifølge VG.

Foto via @ksadjadpour


Vi tar hatet på alvor

Klikk her for å bli abonnent

I åtte år har Filter Nyheter jobbet målrettet med å avdekke fremveksten av høyreekstreme, raseideologiske og muslimfiendtlige miljøer i Norge og verden.

Gjennom kritisk og gravende journalistikk har vi avslørt hvem nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen er – og hva de står for. Vi har omtalt hvordan Anders Behring Breiviks begrunnelse for 22. juli-terroren er hyllet ved møter for «hvite nasjonalister» i Oslo. Vi har avslørt hvordan partiet Alliansen er blitt en arena for tenåringer og unge menn som omfavner jødehat og nazistiske manifester. Vi har overvåket grumset i norske kommentarfelt og lukkede Facebook-grupper, og dokumentert forbindelser mellom ulike aktører på politikkens ytre høyre-side i Norge og utlandet.

I 2023 og 2024 fortsetter vårt arbeid med å belyse og avsløre miljøer og aktører som deler rasisme, jødehat og muslimfiendtlighet. Det gjør vi fordi det er viktigere enn noensinne.

Fordi vi tar hatet på alvor. 

Klikk her for å bli abonnent