I februar skrev Filter Nyheter om hvordan førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved NTNU over lengre tid har benyttet en anonymisert Facebook-konto til å hisse opp rasistiske nettdebatter og dele innhold fra raseideologiske miljøer.

  • Har du tips i saken? Send melding via Signal til 977 23 052 (Jonas Skybakmoen).

Ledelsen ved NTNU uttalte den gang at de ville igangsette egne undersøkelser for selv å verifisere om opplysningene stemte. Eikrem har karakterisert Facebook-kontoen som en «tulleprofil» eller mulig «humorprofil», samtidig som han har benektet å stå bak.

I begynnelsen av mars engasjerte universitetet advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig til å gjennomføre en ekstern granskning av saken. Dette ble ikke kjent før ledelsen ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap opplyste om det på NTNUs interne nettsider fredag i forrige uke. Én av advokatene som nå bistår NTNU, er Marianne Kartum. Hun er ekspert på arbeidsrett.

Filter Nyheter vet at advokatfirmaet allerede har vært i kontakt med NTNU-ansatte som sitter med informasjon om den anonymiserte Facebook-kontoen. Filter Nyheter skrev i februar at flere universitetsansatte har kjent til koblingen mellom Eikrem og profilen.