«Dødens vei», Judas-stempel og kolossal ødeleggelse: Slik reagerer de på Hareides venstredreining

Krf-leder Knut Arild Hareide.

Jo, det er altså sant: Under talen til landsstyremøtet i eget parti fredag, gikk Krf-leder Knut Arild Hareide inn for å samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet heller enn å opprettholde støtten til – eller gå inn i – det borgerlige regjeringsprosjektet.

Det har selvsagt ikke manglet på reaksjoner – noe litt heftigere enn andre. Mandag kan det virke som om alt fra 90-åringer til ansatte i Horten kommune har uttalt seg om saken (noe som for så vidt medfører riktighet).

Mistet oversikten? Fortvil ikke, vi har samlet de fleste reaksjonene for deg:

«Det ultimate forræderi»

Frp-politiker Mazyar Keshvari gikk kanskje lengst, det vil si til Bibelen: «Han forrådte altså Jesus med et kyss. Derfor er uttrykket «judaskyss» et uttrykk vi fortsatt i dag bruker om det ultimate forræderi», skrev han på Facebook, fulgt av en lenke til en artikkel om de hemmelige møtene mellom Hareide og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Mayzar Keshvari.

«Betydelig venstredreining»

Frp-leder og finansminister Siv Jensen uttalte at hun tok Hareides ønske om et Ap-, Sp- og Krf-samarbeid «til etterretning», samtidig som hun kom med en advarsel om at dette ville «innebære en betydelig venstredreining av norsk politikk, der SV gis en avgjørende rolle»:

– Jeg har respekt for Krfs interne prosesser, men mener Frp og Krf har et felles verdigrunnlag og mange felles synspunkter i blant annet familiepolitikken, synet på velferdssamfunnet og ikke minst Norges kristne kulturarv, sa Jensen videre, til tross for at Hareide hadde angrepet Frp på en rekke punkter i sin tale.

«Vil ordne seg om de går inn»

Relativt tidlig etter Hareide-talen sendte Venstre-politiker og statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Sveinung Rotevatn, ut følgende melding på Twitter, der han stilte spørsmål ved Krf-lederens taktikk:

«Historisk linjeskift»

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, som også er nestleder i Høyre, kom med den første reaksjonen fra statsministerens eget parti:

– Jeg er veldig overrasket over at Knut Arild Hareide vil felle Erna Solberg sammen med Ap, Sp og SV. Det er i så fall et historisk linjeskifte fra Krf. Men jeg registrerer også at det er andre i partiet som har et annet syn, så nå får vi avvente prosessen videre, sa Sanner.

«Betydningen av menneskeverd»

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg kalte inn til pressekonferanse ved statsministerboligen samme kveld, der hun fristet Krf med politisk gjennomslag i den borgerlige folden:

– Betydningen av menneskeverd, at Norge tar ansvar i verden, barns oppvektsvilkår: Krf vil få løftet dette enda høyere dersom de går inn i regjering med oss, sa Solberg.

«Tegner et veldig spennende bilde»

Ap-leder Jonas Gahr Støre lot seg intervjue i vandrehallen på Stortinget fredag kveld, der han uttalte at Hareides tale kunne «bli viktig for å få Norge på en ny kurs», samtidig som han ikke ville blande seg i «den interne prosessen i Krf»:

– Men jeg kan gi uttrykk for at det fellesskapet hans og vår bevegelse har historisk, og der vi er nå, tegner et veldig spennende bilde av hva vi kan få til framover, sa Støre.

Jonas Gahr Støre.

«Vil ødelegge kolossalt mye»

Siden har flere Høyre-topper og -profiler uttalt seg, deriblant Kåre Willoch, som feiret egen 90-årsdag i Høyres hus søndag, hvorfra han kunne slå fast at Krf «vil ødelegge kolossalt mye for seg selv» og «undergrave sin egen oppslutning» dersom de vil samarbeide med Arbeiderpartiet:

– Jeg synes det er skuffende. Jeg har hele min politiske tid, inntil ganske nylig, oppfattet Kristelig folkeparti som et parti som både verdimessig, og veldig ofte praktisk står veldig nær de borgerlige partier, egentlig er et borgerlig parti. 

«Støtter Hareide»

At Krf egentlig er et borgerlig parti, er imidlertid ikke tidligere statsminister og Krf-leder Kjell Magne Bondevik helt enig i. Til Dagsrevyen søndag kveld sa Bondevik at han støtter Hareide fordi «det synes jeg han fortjener»:

– Vi er et sentrumsparti som alltid har samarbeidet begge veier. Grunnen til at jeg nå støtter Hareide i et samarbeid med venstresiden, er at avstanden til Frps standpunkt og holdninger er for stor, sa Bondevik, som mener det blir lettere å få gjennomslag for egen politikk ved et samarbeid med Senterpartiet («som ligger Krf veldig nær», ifølge Bondevik) og Arbeiderpartiet.

«Politisk mot»

Også Krf-veteranen Einar Steensnæs mener Hareide er på rett spor, kanskje fordi sporet sammenfaller med Steensnæs eget forslag til ny kurs en uke før Hareides tale («for meg synes veien mot sentrum/Høyre stengt. Det valget avgjorde Erna Solberg med å ta inn Frp», sa han da).

– Hareide viste politisk mot. Han beskrev forholdet til Sp, til Ap og til Frp, og ga en veldig tydelig konklusjon, uttalte han etter talen.

«Ønsker ikke at vi går i regjering»

Likevel har begge nestlederne i partiet stilt seg kritisk til Hareides ønskede linjeskifte. Det er innkalt til et ekstraordinært landsmøte 2. november, der et endelig vedtak om den nye politiske kursen skal fattes. Halvparten av fylkeslederne i Krf sier de heller vil inn i en Solberg-regjering, mens stortingsgruppa er delt:

Tre er imot Hareides forslag (inkludert de to nestlederne), to er for, én vil ikke si noe og den siste, Steinar Reiten, som representerer Møre og Romsdal, sier følgende:

– Jeg ønsker i utgangspunktet ikke at vi skal gå inn i regjering. Jeg mener at vi som et kristendemokratisk parti, bør representere resten av sentrum. Det har vært en ønskedrøm for høyre- og venstresiden at vi går inn i en regjering.

«Får ikke min stemme»

Tidligere Krf-nestleder Inger Lise Hansen, som i en årrekke var en nær støttespiller for Hareide (men som ble vraket av landsmøtet i 2011 og nå jobber i Horten kommune), sier rett ut at hun ikke kommer til å stemme på et Krf som søker regjeringsmakt med venstresiden:

– Da får ikke partiet min stemme, nei. Det er et parti jeg ikke kjenner meg igjen i. Jeg er glad i Krf og har brukt mye tid på å kjempe for det verdigrunnlaget partiet står for. For meg blir partiet noe annet ved å søke regjeringsmakt på venstresiden, sier Hansen, som mener Krf er «et kristendemokratisk parti som er forankret på den borgerlige siden».

Inger Lise Hansen.

«Underlig valg å stenge døren»

Det gjør antakelig ikke SV-leder Audun Lysbakken, som dagen etter Hareides tale åpnet for å forhandle med Krf om et regjeringssamarbeid, til tross for at han var forundret over Krf-lederens varslede kursendring – og til tross for at Hareide selv avviste å sitte i en regjering der SV er med:

– Hvis barnetrygd, verdens fattige og å gjøre noe for klimaet er viktigst, slik det hørtes ut i Knut Arild Hareides tale i går, er det et underlig valg å stenge døren for SV. Vi er det partiet som vil stå Krf nærmest i de sakene, uttalte han lørdag kveld, mens Aps partisekretær Kjersti Stenseng mandag fulgte opp med å si at Ap ikke ville lukka døra for et mulig SV-samarbeid om regjeringsmakt.

«Jeg er redd dette var slutten»

Redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisa Dagen, som på lederplass før Hareides tale advarte mot Ap-lefling og skrev at «partilederen har helt sikkert lest det som står i eget program om farene ved gambling. Men det har tydeligvis ikke gjort så sterk inntrykk, i hvert fall ikke sterkt nok. For nå ser det ut som han rett og slett har bestemt seg for å satse gård og grunn», varslet etterpå at enden for partiet eller Hareide er nært forestående:

«Kan bli dødens vei»

Tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen, som tidligere har vært Hareides rådgiver og nå jobber som skribent, mener at Krf-lederens tale markerer begynnelsen på en lederstrid i partiet:

– Det er klart at dette er et ultimatum. Dersom partiet ikke vil være med på hans politiske prosjekt, har han ikke noe annet valg (enn å gå av dersom landsmøtet ikke vil følge rådet om å gå til venstre, red. anm.), sa Mathisen, som mener både nestleder Kjell Ingolf Ropstad og Hans Olav Syversen kan seile opp som nye lederkandidater dersom Hareide ikke får støtte.