Dødelige løgner: Dette er den siste tiltalen mot Donald Trump

Her kan du lese hele den 45 sider lange anklagen mot Donald Trump i det som er den tredje og desidert mest alvorlige strafferettslige tiltalen mot ham – om forsøket på å omstøte valgnederlaget i 2020 i konspirasjon med seks andre personer. (Blant andre flere av Trumps advokater med Rudy Giuliani i spissen – per i dag ikke tiltalt). De fleste faktaene er kjent fra før gjennom 6. januar-granskningene og gravejournalistikk, men nå er de tilført nye detaljer og puslet på plass til en sammenhengende beskrivelse av presidentens forbrytelser mot nasjonen USA og amerikanske velgere – hele veien inn mot Trump-tilhengernes blodige voldsangrep på kongressbygningen. 6. januar angrepet var «drevet fram av tiltaltes løgner», konstaterer påtalemyndigheten. Tiltalen bruker mye plass på å dokumentere hvordan Trumps egne ministre, partifeller og valgkampfolk igjen og igjen bekreftet overfor ham at konspirasjonsteoriene om valgjuks var grunnløse, men at presidenten fortsatte å lyve offentlig mot bedre vitende. Drepende er også visepresident Mike Pences samtidige notater om alle gangene Trump forsøkte å få ham til å stille seg (ulovlig) i veien for godkjenningen av valgresultaltet. 

Trumps valgkampstab kom i natt med en uttalelse der den sammenligner påtalemyndighetens «lovløse» anklager med Nazi-Tyskland. Mike Pence uttaler på sin side at «tiltalen er en viktig påminnelse om at ingen som setter seg selv over grunnloven burde være president i USA».    

I morgen må Trump – igjen – møte for å bli pågrepet og få en tiltale forkynt, denne gang i Washington D.C. Totalt pågår det fire ulike straffesaker mot eks-presidenten, der alle i teorien kan ende med rettssaker med mulig fengsels...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.