Dødelige løgner: Dette er den siste tiltalen mot Donald Trump

Her kan du lese hele den 45 sider lange anklagen mot Donald Trump i det som er den tredje og desidert mest alvorlige strafferettslige tiltalen mot ham – om forsøket på å omstøte valgnederlaget i 2020 i konspirasjon med seks andre personer. (Blant andre flere av Trumps advokater med Rudy Giuliani i spissen – per i dag ikke tiltalt). De fleste faktaene er kjent fra før gjennom 6. januar-granskningene og gravejournalistikk, men nå er de tilført nye detaljer og puslet på plass til en sammenhengende beskrivelse av presidentens forbrytelser mot nasjonen USA og amerikanske velgere – hele veien inn mot Trump-tilhengernes blodige voldsangrep på kongressbygningen. 6. januar angrepet var «drevet fram av tiltaltes løgner», konstaterer påtalemyndigheten. Tiltalen bruker mye plass på å dokumentere hvordan Trumps egne ministre, partifeller og valgkampfolk igjen og igjen bekreftet overfor ham at konspirasjonsteoriene om valgjuks var grunnløse, men at presidenten fortsatte å lyve offentlig mot bedre vitende. Drepende er også visepresident Mike Pences samtidige notater om alle gangene Trump forsøkte å få ham til å stille seg (ulovlig) i veien for godkjenningen av valgresultaltet. 

Trumps valgkampstab kom i natt med en uttalelse der den sammenligner påtalemyndighetens «lovløse» anklager med Nazi-Tyskland. Mike Pence uttaler på sin side at «tiltalen er en viktig påminnelse om at ingen som setter seg selv over grunnloven burde være president i USA».    

I morgen må Trump – igjen – møte for å bli pågrepet og få en tiltale forkynt, denne gang i Washington D.C. Totalt pågår det fire ulike straffesaker mot eks-presidenten, der alle i teorien kan ende med rettssaker med mulig fengselsstraff som utfall i valgåret 2024. (Her er en god oversikt om du sliter med å holde sakene adskilt.)

GÅR ETTER KORNET: Mens USAs FN-ambassadør uttrykker håp om at Russland kan komme tilbake til forhandlingsbordet og inngå en ny avtale om trygg eksport av korn fra Ukraina – landet nektet å fornye den eksisterende avtalen da den utløp i sommer – angripes en av de viktigste alternative havnene for utskiping. Izmayil ligger innenfor Donau-deltaet, helt sørvest i Ukraina med Nato-landet Romania på den andre elvebredden, og har vært en «livsline» for å omgå den russiske marineblokaden av svartehavshavnene, skriver The New York Times. Reuters melder at skadene på havneanlegget skal være omfattende og at de internasjonale matvareprisene steg etter at nyheten ble kjent. I forrige uke angrep russerne et kornlager i Reni, noe lenger opp i elva.

VERKEN FOLKELIGE ELLER REPUBLIKKER: Da Vladimir Putin innledet fullskalainvasjonen mot Ukraina i februar i fjor var det blant annet med påskudd å skulle beskytte innbyggerne «folkerepublikkene» Donetsk og Luhansk fra folkemord. «Folkerepublikkene» ble anerkjent av ham selv som selvstendige stater bare to dager tidligere. Da hadde de ført krig mot myndighetene i Kyiv i nesten åtte år, med regulære russiske soldater som minst en femtedel av styrkene. Lederne deres fulgte instruksjoner fra Putins «politiske teknolog» Vladislav Surkov. Les historien om «folkerepublikkene» som verken er særlig folkelige eller republikanske i den siste utgaven av vår propaganda-spalte Filter KONSPI.

  • For å ha tilgang til Filter KONSPI og de andre nyhetsbrevene og spaltene til Filter, trenger du et abonnement. Det koster 70 kroner i måneden (100,- hvis du også vil ha vårt papirmagasin i posten) og har ingen bindingstid. Klikk her for å tegne et abonnement på Filter Nyheter!


ROVDRIFT PÅ LEGER: Kunne du tenke deg å jobbe tre timer overtid – hver eneste arbeidsdag? Det gjør i snitt enkelte leger ved Finnmarkssykehuset, der tre av dem er registrert med over 400 overtidstimer fra januar til juni i år (en av dem har jobbet 441 timer overtid i denne perioden). Det er TV 2 som har bedt om innsyn i antall overtidstimer blant legene ved samtlige sykehus i landet det siste halve året, fått svar fra halvparten og kan presentere tall som setter some-oppropet #legermåleve i relieff: Til sammenlikning tillater Arbeidstilsynet i helt særskilte tilfeller opptil 400 timer overtid per år. Helseforetakenes utnyttelse av legene er derfor uakseptabel, sier foretakstillitsvalgt for legene, Thoralf Enge, til TV 2: «De kjenner ikke ansvaret sitt. Det drives rovdrift på folk».


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.