DNM-nazister troppet opp i stor koronademo i Stockholm

  • Uavhengig journalistikk om politisk ekstremisme, hatkriminalitet, rasisme og relaterte temaer


– REKRUTTERER SINTE KORONADEMONSTRANTER: Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) hadde mobilisert i forkant av lørdagens store korona-demonstrasjon i Stockholm. Ifølge Expo stilte DNM med den største gruppen så langt, i det som er et langvarig forsøk fra nynazistene på å utnytte bredere anti-statlige strømninger og konspirasjonsteorier under pandemien til rekruttering. Rundt 30 mørkkledde DNM-nazister troppet opp med egne bannere, delte ut løpesedler og ropte tilpassede slagord blant de svenske tiltaksmotstanderne. I tillegg deltok flere personer fra det høyreekstreme Nätverket og folk fra Det fria Sverige og Alternativ for Sverige. Det samme gjorde en rekke menn som regnes som del av voldelige fotballcasuals-miljøer.

Arrangøren, Frihetsrörelsen, har brukt «alternativmedier» tilknyttet høyreekstreme miljøer til å spre konspirasjonsteorier og mobilisere til demonstrasjonene, og har i beste fall et uavklart forhold til de voldsfremmende grupperingene. Hoveddemonstrasjonen i Stockholm på lørdag var, med omlag 5000 deltagere, den største så langt av korona-markeringene i Sverige.

I et uvanlig utspill valgte den svenske sikkerhetstjenesten Säpo å advare offentlig mot høyreekstreme deltagere i forkant av demonstrasjonen. – Dette er en anledning for dem til å nå ut med sine budskap, men også til å treffe mennesker som er sinte og opprørte for å rekruttere. (...) Vi hegner virkelig om demonstrasjons- og ytrings-frihet, det er en bærebjelke i demokratiet. Men det er viktig å tenke seg om lite grann – hva er det jeg vil gjø...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.