Donald Trumps tidligere sjefstrateg, den omstridte Breitbart-bossen og ytre høyre-ideologen Steve Bannon (64), har etter sortien fra Det hvite hus lagt sin elsk på innvandringskritiske høyresidepartier i Europa.

For en drøy uke siden ble det kjent at Bannon vil etablere en Brussel-basert paraplyorganisasjon for disse partiene under navnet «The Movement». Organisasjonen skal fungere som en felles tenketank, et rådgivende organ og en ressursbase for partiene som velger å tilslutte seg.

Planen er at «The Movement» skal kunne formulere lovforslag, gjennomføre spørreundersøkelser og tilby ekspertise på for eksempel målrettede budskap til utvalgte grupper i sosiale medier. Det kortsiktige målet er å kapre én tredel av plassene i EU-parlamentet ved valget neste mai, slik at partiene kan konstituere en høyreorientert «supergruppe».

I tillegg til å snakke med den avgåtte britiske utenriksministeren Boris Johnson, skal Bannon allerede ha vært i kontakt med sentrale ytre høyre-politikere og statsledere som Viktor Orban (ungarske Fidesz) , Nigel Farage (britiske UKIP), Alice Weidel (Alternativ for Tyskland) og Marine Le Pen (franske Nasjonal samling, som fikk besøk av Bannon under landsmøtet i mars).