Frp er skeptisk: Dette vet vi om Steve Bannons forsøk på å samle europeiske populister

Steve Bannons «The movement» vil organisere ytre høyre-siden i europeisk politikk.

Donald Trumps tidligere sjefstrateg, den omstridte Breitbart-bossen og ytre høyre-ideologen Steve Bannon (64), har etter sortien fra Det hvite hus lagt sin elsk på innvandringskritiske høyresidepartier i Europa.

For en drøy uke siden ble det kjent at Bannon vil etablere en Brussel-basert paraplyorganisasjon for disse partiene under navnet «The Movement». Organisasjonen skal fungere som en felles tenketank, et rådgivende organ og en ressursbase for partiene som velger å tilslutte seg.

Planen er at «The Movement» skal kunne formulere lovforslag, gjennomføre spørreundersøkelser og tilby ekspertise på for eksempel målrettede budskap til utvalgte grupper i sosiale medier. Det kortsiktige målet er å kapre én tredel av plassene i EU-parlamentet ved valget neste mai, slik at partiene kan konstituere en høyreorientert «supergruppe».

I tillegg til å snakke med den avgåtte britiske utenriksministeren Boris Johnson, skal Bannon allerede ha vært i kontakt med sentrale ytre høyre-politikere og statsledere som Viktor Orban (ungarske Fidesz) , Nigel Farage (britiske UKIP), Alice Weidel (Alternativ for Tyskland) og Marine Le Pen (franske Nasjonal samling, som fikk besøk av Bannon under landsmøtet i mars).

Under Donald Trumps besøk til Storbritannia i midten av juli, holdt Bannon – i samarbeid med tidligere Breitbart-redaktør Raheem Kassam – hoff ved det femstjernes Mayfair-hotellet i London sentrum, der de tok imot en lang rekke gjester fra ulike ytre høyre-konstellasjoner i Europa.

Nigel Farage (oppe til venstre), Alice Weidel, Boris Johnson, Marine Le Pen, Kent Ekeroth og Viktor Orban.

Minst én representant fra Sverigedemokraterna (SD) møtte også Bannon i London:

Kent Ekeroth, som representerer SD i Riksdagen, dro «på eget initiativ» til den britiske hovedstaden for å snakke med den amerikanske 64-åringen: «Alle forsøk på å redde Europa fra venstreliberalerne er velkomne», uttalte Ekeroth til Aftonbladet etterpå, samtidig som SD-ledelsen sentralt avviste at partiet er interessert i noen kontakt med Bannon.

Robinson mulig lederskikkelse?

Filter Nyheter har kontaktet Ekeroth, som for øvrig er vraket fra SDs lister før det svenske valget i september, med flere spørsmål om hans møte med Bannon, men ikke fått svar.

I London holdt svensken, som tidligere er frikjent for vold i hjemlandet, tale under et arrangement til støtte for den flere ganger straffedømte og nylig løslatte ytre høyre-aktivisten Tommy Robinson, som også er blitt omfavnet av Steve Bannon og av flere blir vurdert som en potensiell lederskikkelse for «The Movement»-organisasjonen i Europa eller Storbritannia.

– Han er nøkkelfiguren, den mest karismatiske. Han vil komme ut av fengsel som en superstjerne, spesielt i Nord-Amerika. Han kommer til å være på Fox News, over alt. Det blir noen intense uker for ham, sier Joe Mulhall, researcher for den anti-rasistiske organisasjonen Hope not hate, om Tommy Robinsons posisjon.

Steve Bannon forsvarte den omstridte Tommy Robinson under Nigel Farages radioprogram på kanalen LBC.

Når det gjelder andre nordiske partier, har Steve Bannon også vist interesse for å snakke med de finske nasjonalistene i Sannfinnene, mens danske politikere har avvist strategens initiativer: Anders Primdahl Vistisen, som representerer Dansk folkeparti i EU-parlamentet, sier for eksempel at et samarbeid ikke «virker særlig attraktivt for oss»:

– Vi skal overbevise danskene om at Dansk folkeparti er det beste partiet for dem i EU-parlamentet, og det tror vi verken amerikanere, andre europeere eller for den saks skyld våre politiske motstandere i Danmark, kommer til å være en del av, sier han til nettavisen Altinget.

Norge velger som kjent ikke medlemmer til EU-parlamentet, men det betyr ikke at et felles europeiske høyresideprosjekt er helt uinteressant, skal vi tro stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). Tidligere i sommer tok han sammen med Frp-kollega Per-Willy Amundsen til orde for at partiet skulle samarbeide tettere med Sverigedemokraterna, noe som ikke harmonerer med Frp-ledelsens linje.

Tybring-Gjedde: – Bannon er mer ytterliggående

Når Filter Nyheter spør Tybring-Gjedde om hva han tenker om «The Movement» og et eventuelt Frp-samarbeid, svarer han følgende:

– Det tviler jeg sterkt på om Frp-ledelsen vil være en del av. Det er en del delte meninger i partiet. Jeg forstår initiativet som en slags folkeforening, skapt av et rasjonelt behov og et ønske om en restriktiv innvandringspolitikk, noe som er felles for flere av partiene i Europa. Men noen i Frp trekkes i en liberal retning og noen i sosialdemokratisk retning, mens andre mener innvandring er den største utfordringen i vår tid.

Stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde.

Tybring-Gjedde mener det kan ligne en selvmotsigelse at partier med en nasjonal agenda inngår internasjonalt samarbeid, men understreker at utfordringen med innvandring er noe som må løses i fellesskap.

– Vi kan ikke ha én politikk her og én politikk der, mener politikeren, som sier at sosialdemokratiske partier har lang tradisjon for å samarbeide i Europa og at det dermed ikke er unaturlig at det også blir samarbeid på høyre fløy.

– Mener du at Frp burde samarbeide med Steve Bannon?

– Ikke med Steve Bannon, han har nok litt mer ytterliggående standpunkter enn oss. Men at partier i Europa ser på en felles innvandringspolitikk og hvordan innvandringen kan gjøres bærekraftig, er jeg for. Det har aldri vært vondt å snakke med hverandre. Vi må finne ut en måte å bli enige på. EU har feilet, men innvandringen går sin gang, og det haster, sier han.

– Men vil du foreslå for Frp-ledelsen at dere skal snakke med Bannon eller andre av de europeiske høyresidepartiene?

– Jeg har ikke noe imot å samarbeide eller snakke med noen. Men det betyr jo ikke at man skal adoptere alle andre standpunkter disse partiene har. Man har ulik politikk. Vi er for eksempel liberalistiske og er for fri konkurranse, mens noen ønsker å beskytte markedene sine og er mer på Trumps linje, sier Tybring-Gjedde.

Assisterende generalsekretær i Fremskrittspartiet, Øystein Lid, sier til Filter Nyheter at partiet, etter hva han kjenner til, ikke har fått noen henvendelse fra Bannon. Lid sier også at han ikke kjenner «The Movement» godt til å gi noen «bastante kommentarer på hva slags organisasjon dette er».

På spørsmål om det er interessant for Frp å snakke med Bannon dersom han tar kontakt, svarer generalsekretæren følgende:

– Det har vi ikke tatt stilling til. Jeg er allikevel skeptisk til at Frp skal ha noe å vinne på å være med i Bannons paraplyorganisasjon.

Advarer mot «det onde geniet»-fremstilling

Ifølge nettstedet The Daily Beast, som først intervjuet Steve Bannon om den nye organisasjonen i London, skal «The Movement» etter planen ha i underkant av ti fulltidsansatte ved oppstart, mens kontoret i Brussel er planlagt for åpning i løpet av de neste månedene.

En del av Bannons kongstanke er å kopiere, men være et politisk motstykke til mangemilliardæren George Soros’ filantropiske Open Society Foundations-prosjekt, som yter støtte til en rekke humanitære, demokratiske og liberale formål på verdensbasis, inkludert LHBT-nettverk, medier og menneskerettighetsgrupper.

Britiske Ukip skal allerede ha bestemt seg for å være en del av Bannons nye bevegelse, selv om Storbritannia ikke lenger skal velge medlemmer til EU-parlamentet etter brexit. Alliansen mellom Ukip og Bannon blir av liberaldemokraten Layla Moran karakterisert som en «uhellig allianse av rasistiske sjarlataner», mens andre igjen reagerer på opphausingen av både bakmannen Bannon og den nye organisasjonen.

– Forestillingen om «det onde geniet», spesielt på ytre høyre-siden, er forførende. Det gjør det onde til en ekstern kraft. I stedet for å akseptere at nasjonalistiske og populistiske idéer er en del av mainstream-samfunnet, presenteres suksessen til slike aktører som resultatet av et utspekulert plot, konstruert av en politisk og karismatisk mesterhjerne som forfører en godtroende befolkning, skriver den nederlandske statsviteren Cas Mudde, som mener et slikt perspektiv er farlig av to grunner:

– For det første er det feil. Det gjør at folk blir dårlig informert om dagens mest betydelige trussel mot det liberale demokratiet. For det andre overdriver det ytre høyre-sidens relevans, noe som ironisk nok kan bidra til å gi den mer makt.