Dette vet vi om de mange bilbrannene i Sverige

Svensk politi mistenker at de mange bilbrannene mandag kveld kan ha vært koordinert via sosiale medier, men har ikke konkludert.

Mandag kveld ble det meldt om en rekke bilbranner på ulike steder i områdene rundt Göteborg i Sverige. Totalt skal rundt 100 biler ha blitt påtent eller skadet. På enkelte steder er det også blitt kastet brostein mot politiet.

  • Bilder og videoer fra vitner viser delvis maskerte og svartkledde personer som mer eller mindre systematisk setter fyr på biler ved parkeringsplasser i ulike bydeler.
  • Svensk politi mistenker at ugjerningene er samordnet og koordinert via sosiale medier, fordi brannene startet på ulike steder mer eller mindre samtidig, men har ennå ikke konkludert.
  • Politiet har heller ikke vært tydelig på hvilke av de mange brannene de mener kan ha en forbindelse til hverandre. De understreker samtidig at brannene på nåværende tidspunkt ikke kan kobles til en bestemt gjeng.
  • Politiet er også i villrede når det kommer til motiv: På Facebook skriver politiet i Göteborg syd at de ikke har hatt noen spesifikke aksjoner mot kriminelle miljøer i de aktuelle områdene den siste tiden, noe som tidligere har vært en utløsende årsak til lignende brannstiftelser.
  • Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) gikk tirsdag morgen kraftig ut mot gjerningspersonene i et intervju med Sveriges Radio P1: - Jeg blir forbannet - på ordentlig. Mitt spørsmål til disse er: Hva faen holder dere på med, sa statsministeren.
  • Tirsdag ettermiddag opplyser svensk politi at to personer på 16 og 21 år er pågrepet, mistenkt for mordbrann og «valdsamt upplop», som tilsvarer ordensforstyrrelse og/eller vold mot personer eller eiendom. Politiet skal ha funnet flere molotov cocktails og en handlevogn full av brostein...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.