Dette vet vi om de mange bilbrannene i Sverige

Svensk politi mistenker at de mange bilbrannene mandag kveld kan ha vært koordinert via sosiale medier, men har ikke konkludert.

Mandag kveld ble det meldt om en rekke bilbranner på ulike steder i områdene rundt Göteborg i Sverige. Totalt skal rundt 100 biler ha blitt påtent eller skadet. På enkelte steder er det også blitt kastet brostein mot politiet.

  • Bilder og videoer fra vitner viser delvis maskerte og svartkledde personer som mer eller mindre systematisk setter fyr på biler ved parkeringsplasser i ulike bydeler.
  • Svensk politi mistenker at ugjerningene er samordnet og koordinert via sosiale medier, fordi brannene startet på ulike steder mer eller mindre samtidig, men har ennå ikke konkludert.
  • Politiet har heller ikke vært tydelig på hvilke av de mange brannene de mener kan ha en forbindelse til hverandre. De understreker samtidig at brannene på nåværende tidspunkt ikke kan kobles til en bestemt gjeng.
  • Politiet er også i villrede når det kommer til motiv: På Facebook skriver politiet i Göteborg syd at de ikke har hatt noen spesifikke aksjoner mot kriminelle miljøer i de aktuelle områdene den siste tiden, noe som tidligere har vært en utløsende årsak til lignende brannstiftelser.
  • Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) gikk tirsdag morgen kraftig ut mot gjerningspersonene i et intervju med Sveriges Radio P1: – Jeg blir forbannet – på ordentlig. Mitt spørsmål til disse er: Hva faen holder dere på med, sa statsministeren.
  • Tirsdag ettermiddag opplyser svensk politi at to personer på 16 og 21 år er pågrepet, mistenkt for mordbrann og «valdsamt upplop», som tilsvarer ordensforstyrrelse og/eller vold mot personer eller eiendom. Politiet skal ha funnet flere molotov cocktails og en handlevogn full av brostein i Göteborg-bydelen Västra Frölunda.

Dette vet vi om hva som har hendt:

Angered

Rundt klokken 21 fikk politiet melding om flere bilbranner i boligområdet Hjällbo i bydelen Angered, som ligger nordøst for Göteborg sentrum.

Her brant det både i biler, husvogner, en mindre lastebil og dekk, opplyser politiet, som sier at det var mange mennesker i bevegelse i området. En gruppe på 8-10 ungdommer kastet stein.

I 22.40-tiden fikk politiet melding om brann i en bil i området Gårdsten, som også ligger i Angered. Men politiet har uttalt at denne brannen antakelig ikke er relatert til de andre.

Västra Frölunda

Ved Frölunda torg i bydelen Västra Frölunda, som ligger sør i Göteborg, fikk politiet melding om flere bilbranner klokken 21.02. Politiet fikk også melding om bilbranner i Norra Dragspelsgatan i samme område.

31 biler hadde blitt påtent og ytterligere 35 biler hadde fått skader. Vitner skal ha sett personer bryte opp gatesteiner i området. Politiet ble varslet om en gruppe på 6-8 delvis maskerte og svartkledde ungdommer.

De to personene som nå er pågrepet er 16 og 21 år gamle og kommer fra Frölunda-området, opplyser politiet.

Brannvesenet hadde til slutt kontroll på brannene i 22-tiden mandag kveld. Et øyenvitne filmet fra en leilighet:

Badhusberget i Lysekil

Politiet rykket klokken 21.02 ut til brann i en moped ved Badhusberget i Lysekil kommune, som ligger cirka ti mil nord for Göteborg. Politiet mistenker at også denne brannen ble påsatt.

Kronogården i Trollhättan

Klokken 21.15 tirsdag kom det også meldinger om bilbranner på en parkeringsplass i bydelen Kronogården, som ligger i Trollhättan kommune, cirka ti mil nordøst for Göteborg.

Her skal 30-40 personer ha blokkert veier i området og kastet stein mot politiet. Vitner har opplyst at de så maskerte personer i området like før brannene startet. Seks biler brant og flere ble skadd. Ruter ble også knust i busskur og på Kronogården skole.

Politiet sier at de har identifisert og snakket med noen av personene som befant seg i området, men kan foreløpig ikke slå fast at disse faktisk deltok i ugjerningene. Politiet opplyser også at de kjørte hjem enkelte ungdommer, snakket med foreldre og kontaktet sosialtjenesten «ettersom de er veldig unge».

Tirsdag ettermiddag skal tre mistenkte personer også ha blitt identifisert.

Alafors i Ale

Politiet fikk også melding om en brann utenfor et eldresenter i Alafors i Ale kommune, cirka tre mil nord for Göteborg, cirka klokken 21.30.

Men politiet uttalte tidlig at de ikke så denne brannen i sammenheng med de andre brannene mandag kveld.

Falkenberg

I 21.30-tiden fikk politiet melding om steinkastende ungdommer, ruteknusing og brannstiftelse ved en adresse i Falkenberg kommune, cirka ti mil sør for Göteborg.

Personene skal ha blitt konfrontert av lokale beboere og hadde allerede forsvunnet fra stedet da politiet ankom.

Andre steder i Sverige

Natt til tirsdag ble det også meldt om bilbranner flere andre steder i Sverige, blant annet i bydelen Skärholmen i Stockholm. Men politiet uttalte tidlig at de ikke så dette i sammenheng med brannene i Göteborg-området.

I 22.30-tiden mandag kveld kom det meldinger om bilbrann i Malmö og tre tilfeller av bilbrann i Helsingborg, men også her var politiet tilbakeholdne med å trekke linjer til hendelsene i Göteborg.

– Det er for tidlig å konkludere med at bilbrannene på de ulike stedene i Sverige har noen sammenheng med hverandre. Men vi ser på det nasjonelt, uttalte pressetalsperson for Helsingborg-politiet, Eva-Lotta Hermansson Truedsson.