Dette sa Trump om å beskytte gradert info i 2016

RISIKERER FENGSEL: Donald Trump kan få fengselsstraff etter at han nå altså er tiltalt også i saken der han tok med seg flere enn hundre sikkerhetsgraderte dokumenter fra Det hvite hus til boligen i Mar-a-Lago etter presidentskapet. Det var Trump selv som kom med nyheten i et forsøk på å ta pr-regien. Flere medier har fått bekreftet at det dreier seg om sju tiltalepunkter, som i tillegg til besittelsen av de hemmeligstemplede dokumentene – som utgjør brudd på spionasjelovgivningen – omfatter uriktig forklaring og forbund om motarbeiding av rettsvesenet. Trump er ventet å få tiltalen kunngjort i et rettsmøte i Miami på tirsdag, da han igjen blir formelt pågrepet. 

New York Times påpeker Trumps hykleri i saken og minner om at mye av 2016-valgkampen mot Hillary Clinton handlet om at han mente hun var diskvalifisert fra å bli president på grunn av uforsiktig omgang med sensitive e-poster. «Jeg skal håndheve alle lover som gjelder beskyttelse av gradert informasjon» og «ingen skal være hevet over loven» sa han den gang. (Les avisas direkteblogg om saken her).

SISTE: CNN melder at etterforskerne sitter på et lydopptak fra et møte i 2021 der Trump skryter av at han sitter på hemmeligstemplet dokument han ikke nedgraderte før han forlot Det hvite hus. Opptaket indikerer også at Trump vifter med papiret og viser det til de andre møtedeltakerne.


POSTAPOKALYPSE NÅ: Mandag denne uka drev en lett skodde inn over Manhattan. Tirsdag begynte lufta å lukte kullgrill, og onsdag ble hele byen svelget av et sykelig oransje teppe. Verdenskjente landemerker i New York City ble brått forvandlet til uvirkelige, postapokalyptiske tablåer. Årsaken er røyk fra Canada: Over fire hundre skogbranner herjer nå i British Columbia, Alberta og Quebec. 

Fenomenet ikke ukjent i provinsene, som er dekket av boreal barskog, men skogbrannene i løpet av den siste uka har både vært større og kommet tidligere enn vanlig. De kommer i kjølvannet av ekstremvær og omtales som den verste åpningen av en skogbrannsesong siden målinger begynte. Selv om de bakenforliggende faktorene er komplekse, illustrerer røykleggingen av USAs østkyst en side ved skogbranner som får forholdsvis lite oppmerksomhet, i alle fall i Norge: Luftforurensing. Les mer om det i ukas utgave av ELENDIG FREDAG, vår faste spalte med nyheter og analyser om miljø og klima.



SKJERPER TILTALE I POLITIVOLD-SAKEN: Riksadvokaten har grepet inn og utvidet tiltalen mot politimannen som er tiltalt etter gjentatte knyttneve- og batongslag utenfor en bensinstasjon i Kongsberg. Det skriver Dagbladet. «Riksadvokaten har i vurderingen særlig lagt vekt på omfanget og karakteren av voldsutøvelsen», heter det i påtegningen fra Riksadvokaten. 

Først ville Spesialenheten for politisaker gi politimannen en bot, deretter omgjorde Terje Nybø (sjef for Spesialenheten) tiltalen til å gjelde «kroppskrenkelse», og nå mener Riksadvokaten at det bør straffes etter den mer alvorlige paragrafen «grov kroppskrenkelse». 

Dersom retten finner politimannen skyldig i sistnevnte, må han regne med fengselsstraff – og det kan føre til en avskjedssak. Politimannens advokat, John Christian Elden, sier de tar Riksadvokatens avgjørelse til etterretning: – Utvidelse av tiltalen endrer ikke faktum i saken. Min klient erkjenner ikke straffskyld, han mener han anvendte makt innenfor den rammen tjenesten gir anledning til, sier politimannens forsvarer. 


EN DOMSTOL I STORBRITANNIA har avvist alle punktene i Julian Assanges anke mot utleveringsordren som ble signert av daværende innenriksminister Priti Patel i fjor. Selv om hans advokater varsler nok en anke, er Wikileaks-gründeren nå«farlig nær» å bli utlevert til USA, der han risikerer fengsel på livstid, sier hans advokater.

De argumenterer for at Patels ordre er ulovlig, siden utvekslingsavtalen mellom Storbritannia og USA eksplisitt har unntak for folk som er tiltalt for forbrytelser av politisk art, skriver The Guardian. Assange-advokatene mener i tillegg at australieren er beskyttet av ytringsfriheten. En representant for organisasjonen Reportere uten grenser kaller det absurd at «en enkelt dommer med en avgjørelse på tre sider kan plassere Julian Assange i fengsel for resten av livet og permanent påvirke klimaet for journalistikk over hele verden»

I USA er hackeren og gründeren tiltalt for offentliggjøring av hemmeligstemplede dokumenter, i all hovedsak som følge av lekkasjen fra den amerikanske tidligere etterretningsanalytikeren Chelsea Manning. Hun ble benådet av Barack Obama i 2017. Assange har sittet fengslet fire år i Storbritannia etter flere år å ha stengt seg inne i en ambassade i London.

Foto: GPA Photo Archive/Gage Skidmore (CC BY 2.0)