Prisvinnende russisk poet skriver i Filter – årets spesialmagasin på vei

Foto: Ekko von Schwichow

Årets spesialutgave av Filter-magasinet kommer i juli og er i sin helhet viet Russlands andre stemmer. Halvparten av inntektene fra nye årsabonnementer doneres til den regimekritiske russiske avisa Mediazona. Selve magasinet byr på tekster fra russere som står opp mot Vladimir Putins undertrykkelse og krigen i Ukraina. 

To av disse stemmene er den prisvinnende forfatteren og poeten Maria Stepanova (51) og journalisten Peter Ivanov (21).

Stepanova er født i Moskva med jødiske røtter. Helt siden Putin kom til makta har hun advart om hvor farlig han er – selv om fullskalaangrepet mot Ukraina i 2022 kom overraskende også på henne.

I et essay i Filters spesialmagasin, som bare er tilgjengelig ved å abonnere, reflekterer Stepanova over hva det vil si å ha identiteten sin knyttet til et krigsregime: «Om jeg ikke kan stanse det, blir jeg selv en del av det, en maktesløs del av dem som har ansvaret for dette».

Hvordan russerne nå omtaler Putin – ofte bare med pronomenet «han», som for å unngå å bruke navnet –minner henne om Voldemort i Harry Potter-bøkene. 

«Vi åpenbarer oss som de samme onde kreftene som vi leste om i lærebøker og historier om pionérhelter, det er så å si ingen forskjell – og det er helt uutholdelig å skulle ta inn over seg», skriver hun i Filter-magasinet.

Banket opp etter kritisk dekning av nasjonalister

Filter Nyheter har tidligere skrevet om Peter Ivanov, som i fjor gikk undercover for å dekke en nasjonalistisk demonstrasjon til støtte for de ikke-anerkjente «folkerepublikkene» i Øst-Ukraina.

Noen måneder senere ble han banket opp av personer han selv har registrert var fra denne foreningen. 

I spesialutgaven av Filter forteller han om hvordan det russiske samfunnet stadig har utviklet seg til å ligne samfunnet George Orwell beskriver i den dystopiske romanen «1984». Ivanov skriver også om de mange dissidentene – aktivister og journalister – som nå straffeforfølges i det russiske rettsvesenet. 

Selv ble Ivanov igjen i St. Petersburg i lang tid og skrev anonyme reportasjer om situasjonen i hjemlandet, men måtte til slutt følge sine journalistkolleger og flytte til utlandet.

Støtter Putin-kritisk journalistikk

Ivanov og Stepanovas tekster får følge av en rekke andre artikler ført i pennen av Putin-kritiske russere i juli-utgaven av Filters papirmagasin.

Halvparten av inntektene fra solgte årsabonnementer i juni og juli går til Mediazona, den regimekritiske nettavisa som ble stiftet i 2014 av de verdenskjente aktivistene i punkbandet Pussy Riot.

I dag er Mediazona en av svært få gjenværende redaksjonene som driver kritisk, granskende journalistikk i Russland.

Det gjør de med fare for både journalistene selv, deres familier, kildene og leserne.

– Både Mediazona som publikasjon og flere av våre journalister og redaktører er klassifisert som «utenlandske agenter» og underlagt en mengde regler vi risikerer å bli straffeforfulgt, bøtelagt og i ytterste konsekvens fengslet for å bryte, forteller en av avisas redaktører til Filter Nyheter.

Gir russere et bredere perspektiv

Avisa prioriterer å følge rettssaker mot politiske fanger og overvåke forskjellige statistiske indikatorer på statlig undertrykkelse. 

I samarbeid med den russiske BBC-redaksjonen kartlegger de dessuten russiske tap i Ukraina-krigen, og med tillatelse fra vestlige kvalitetsaviser som The Economist og The New Yorker oversetter de artikler om krigen til russisk. 

– Slik kan vi tilby russere et bredere perspektiv på det som foregår, sier redaktøren.

Mediazona er avhengig av donasjoner for å holde driften gående. Derfor har Filter Nyheter valgt å dele nye inntekter fra årsabonnementer i juni og juli til avisa.

Kjøper du et årsabonnement nå, støtter du dermed både en regimekritisk russisk avis og en norsk medie-startup med fokus på kvalitetsjournalistikk. Og du får spesialnummeret med Russlands andre stemmer i postkassa i juli.