Dette er militærutstyret Norge selger til Saudi-Arabia

Montasje: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide, Saudi-kronprins Mohammed Bin Salman og journalist og forfatter Jamal Khashoggi.

Norske våpenprodusenter får ikke selge våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia. Men militært utstyr som ikke er våpen, som kikkerter, festebraketter og overvåkingsutstyr, er greit å selge til det saudiske diktaturet. Det tjente norske bedrifter 49 millioner kroner på i fjor. Saudi-Arabia fått mye oppmerksomhet for drapet på den saudiske, regimekritiske journalisten og forfatteren Jamal Khashoggi 2. oktober, som levde i eksil i USA og skrev for blant andre avisa Washington Post. Saudiske styresmakter har etter sterkt press og avsløringer innrømmet at drapet fant sted inne på den saudiske ambassaden i Tyrkia, og at Khashoggi ble partert og fraktet ut i flere biter. Torsdag uttalte den saudiske statsadvokaten at bevis fremlagt av tyrkiske myndigheter «tyder på at drapet var planlagt». Saken har blåst vind i seilene til organisasjoner og aktører her hjemme som mener Norge må slutte å selge militært utstyr til diktaturet, også utstyr som ikke er våpen. Men hva er det egentlig Norge har solgt, sånn helt konkret? Det er det ikke så lett å få svar på. Filter Nyheter har i to dager forsøkt å få en konkret liste over produkter og/eller selskaper som solgte forsvarsmateriell til Saudi-Arabia i fjor.

UD etterkommer regimets ønske om hemmelighold

Utenriksdepartementet nekter å gi ut en slik liste, og begrunner det med taushetsplikten i eksportkontrollovens paragraf 2. UD har selv tolket rammene for taushetsplikten i loven til å være mer og mer åpen om norsk eksport av våpen og militært utstyr, men mener altså grensen går ved å oppgi selskaper og produkter. Bak ligger risikoen for at det saudiske regimet bryter kontraktene med de norske selskapene hvis UD er åpen om dette. UD har full oversikt over kontraktene som følge av loven om eksportkontroll, men har også på...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.