Dette er dokumentarene som viser Kina-fasadens bakside

Redaksjonens ukentlige kulturtips. Du har tilgang til denne artikkelen fordi du er abonnent hos Filter. Takk for det!

KINESISK AFTEN: De neste ukene blir det en gang for alle avgjort hvilke (for øyeblikket covidnegative) vinteridrettsutøvere som er citius, altius, fortius («raskere, høyere, sterkere»). At årets olympiade igjen finner sted i Kina under det autoritære kommunistpartiets regime, er for noen et skår i gleden – men vi vet om et par bøtemidler. Sett for eksempel av noen minutter til å se norske Anders Hammers Oscar-nominerte kortdokumentar om demonstrasjonene i Hong Kong i 2019 og 2020, som viser hvordan de fortonte seg for aktivistene på bakken – med en motpart som bruker tåregass og pansrede kjøretøy. Filmen etterlater et sterkt inntrykk av unge aktivister og studenter som er villige til å ofre sin egen fremtid for å forsvare det demokratiet de har vokst opp i.

«Do Not Split» (2020) finner du her.

Verdt å se for å balansere propagandaen fra Midtens Rike er også NRKs ferske mini-dokumentarserie. Første episode følger norske trenere som har blitt plukket ut til å gjøre kinesiske utøvere – som omtrent ikke hadde hørt om langrenn, langt mindre hatt ski på bena – til topp ti i OL 2022. Etter at forholdet mellom Norge og Kina bedret seg i 2017, gikk lakseleveransene til Vietnam brått ned, og oppover igjen til Kina. I andre og siste episode forsøker redaksjonen å finne ut hva som skjer med en norsk statsborger, Yimin Dong, som sitter fengslet i Kina. Hun er dømt til 14 års fengsel for å ha smuglet store mengder laks til Kina, via Vietnam. Spørsmålet er også hva de norske lakseleverandørene visste om a...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.