Dette betyr Acer-dommen for norsk strømdebatt

Domsavsigelse ACER-saken tirsdag 31. oktober Foto: Norges Høyesterett / Rizwana Yedicam

Uke 44

Fyllingsgrad: 83,6%

Endring sist uke: -2,4 prosentpoeng

Kapasitet: 87,3 TWh­­­­­

­­­­
TIRSDAG AVSA HØYESTERETT dom i Acer-saken, og Acer-motstandere tapte ettertrykkelig. Hvilke konsekvenser har dommen for norsk energidebatt? Mer om det i ukas hovedsak, men først:

KORT FORTALT 

  • Kraftprisene i Nord-Norge steg ytterligere i forrige uke på grunn av kaldere vær og lav vindkraftproduksjon. I Sør-Norge varierte kraftprisen mye (fra negativ til høy) på grunn av mellomlandsforbindelser og varierende fornybarproduksjon på kontinentet. NVE
  • Mandag skjedde det et prishopp på strøm i hele landet. I nord ble strømmen dyrere enn den har vært på åtte måneder, i Midt-Norge dyrere enn den har vært siden mai. På Vestlandet ble også strømmen dyr selv om landsdelen har en fyllingsgrad som er den høyeste siden 1995 for denne tiden av året. Europower
  • Krav fra EFTAs overvåkingsorgan ESA har gjort at regjeringen har senket kravene til bærekraft og positive ringvirkninger i tildelingene av havvindkonsesjoner på Sørlige Nordsjø II. Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga mener ESA-kravene kan føre til en kjempeutsettelse for norsk havvind. 

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.