Det internasjonale energibyrået venter oljetopp allerede i 2030

Det internasjonale energibyråets toppsjef Fatih Birol. Foto: Dean Calma/IAEA (CC BY 2.0)

Uke 43

Fyllingsgrad: 86,1%

Endring sist uke: -0,6 prosentpoeng

Kapasitet: 87,3 TWh­­­­­

­­­­

DET INTERNASJONALE ENERGIBYRÅET spår en fossiltopp i en ny rapport, men likevel ser det ikke ut som et «grønt skifte». Mer om det i ukas hovedsak, men først:

KORT FORTALT

  • I dag er den gjennomsnittlige strømprisen i Sør-Norge 1,1 kroner i snitt, den høyeste siden mai, på tross av fulle vannmagasiner. Årsaken er ifølge analytikere kaldt vær i hele Norden og lite vindkraft. E24
  • Ifølge EU-kommisjonen førte energikrisen til en dobling av subsidier til fossil energi, fra 56 milliarder euro i 2021 til 123 milliarder i 2022. Raffinerte oljeprodukter ble subsidiert mest. Energi og Klima
  • EU har lagt fram en ny vindkraftpakke som ifølge energiminister Terje Aasland (Ap) vil gjøre det lettere for regjeringen å legge andre kriterier enn pris til grunn når havvindkonsesjoner skal deles ut. Teknologiutvikling, bærekraft og sameksistens mellom havvind og andre næringer er blant tingene som vektlegges tyngre. 

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.