Både det høyreradikale mikropartiet Alliansen og den muslimfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) får komme tilbake til Arendalsuka for å ha stand under årets arrangement, som gjerne omtales som «Norges største politiske møteplass».

Det til tross for at Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen har stått bak flere antisemittiske og rasistiske uttalelser på Twitter, samtidig som SIANs frontfigurer Lars Thorsen og Fanny «Anna» Bråten nylig ble tiltalt for en rekke tilfeller av hatefulle ytringer etter den såkalte rasismeparagrafen.

I dagens Agderposten er SV-politiker Inger Brokka de Ruiter blant dem som reagerer med sinne og frustrasjon over at de to aktørene får sette opp stand i sørlandsbyen til sommeren. Men Harald Danielsen, som er rådmann i Arendal kommune og sekretær i rådet som arrangerer Arendalsuka, sier at det ligger grundige vurderinger bak invitasjonen.

Arrangørene måtte utvise SIAN for to år siden

- Vi har et arrangement hvor ytringsfrihet og demokrati er to av grunnverdiene. Da må vi holde den fanen høyt. Vi tenker at det har stor konsekvens å utelate noen - og vi tenker vel at vi ønsker å legge til rette for den frie ytring i det offentlige, åpne rom. Så lenge dette foregår på en respektfull måte og innenfor de rammene som gjelder for oppførsel, så strekker vi oss så langt vi kan og vil nødig utelate noen, sier Danielsen til Filter Nyheter.