Derfor er Det republikanske partiet i dyp krise  – frykter «trumpisme» har ødelagt alt

Valget i USA ble ikke den store omveltningen mange av Donald Trumps argeste kritikere hadde håpet på. Jo, den populistiske demagogen tapte, men resultatet ble svært jevnt. Internt i Det republikanske partiet river flere seg i håret. Blant dem er Trump-motstanderne i The Lincoln Project, som lenge har sørget over at partiet har forlatt en prinsippfast og anstendig konservatisme til fordel for Tea Party-populisme og reality-stjerner. – Det republikanske partiet er antakelig uopprettelig skadet, sier Jennifer Horn, mangeårig partimedlem og medgrunnlegger av The Lincoln Project, i siste utgave av podkasten The Economist Asks denne uka. Flere mener Det republikanske partiet har utviklet autoritære trekk der sentrale representanter verken vil eller tør å utfordre presidenten. De siste dagene har viktige aktører som Mitch McConnell, Lindsey Graham og Mike Pompeo bidratt til Trumps forsøk på å så tvil om valgresultatet. Jennifer Horn i The Lincoln Project frykter at «trumpismen» har tatt permanent bolig i partiet – og at Trump-familien neppe kommer til å gi seg med politikk med det første. Donald Trump Jr. «sitter åpenbart og vurderer» om han skal stille til valg, sier hun. – Og Ivanka... Ville ikke Trump-familien ha elsket å gi oss vår første kvinnelige president? Jo, absolutt.

[caption id="attachment_30382" align="alignnone" width="1100"]

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.