Det er bare dager igjen til presidentvalget i USA, som virker å være på bristepunktet: De siste årene har polariseringen økt og avstanden mellom de to politiske partiene er større enn på lenge.

Tirsdag 27. oktober inviterte Filter Nyheter til allmøte på utestedet Brød & Sirkus i Oslo. Der stilte vi et åpent, men selvfølgelig noe ladet spørsmål:

Kan Det republikanske partiet reddes?

I panelet satt Jan Arild Snoen (journalist i Minerva og forfatter av boka «Trump-sjokket»), Sofie Høgestøl (førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og profesjonell USA-synser) og Espen Teigen (Nettavisen-journalist og tidligere Frp-rådgiver).

  • Samtalen fra scenen er nå tilgjengelig som podkast! Dersom du abonnerer på Filter Nyheters papirmagasin, kan du lytte til den her.
  • Vil du tegne abonnement og få tilgang? Benytt knappene nederst i denne saken.

Espen Teigen var kanskje ikke helt enig i premisset for debatten – at republikanerne faktisk må reddes.

– Jeg mener det er litt spesielt å si at de må reddes når de allerede har vunnet presidentvalget. Det var tross alt Demokratene som tapte mot – av alle i hele verden – Donald Trump! sa Teigen.

Sofie Høgestøl var enig i en påstand om at Trump egentlig ikke er republikaner.

– Men han skjønte en del trender som Det republikanske partiet ikke skjønte. Man kan tenke at han ikke vant med stor margin i 2016. Men han vant over hele the establishment i Det republikanske partiet i primærvalget. Han slo ut hele hurven, inkludert den yngste Bush-broren, sa Høgestøl.

Jan Arild Snoen forklarte hvordan de store partiene i USA tradisjonelt sett har vært koalisjoner av forskjellige interesser og grupper.

– Republikanerne ser seg nok som representanter for det egentlig USA eller det gamle USA. Men det er klare spenninger mellom business-delen i partiet, tenk George Bush, og den mer populistiske delen – og det slår særlig ut i innvandringspolitikken, sa Snoen.

På snittet av meningsmålingene ligger Trump an til å tape presidentvalget på tirsdag. Hvor stort tapet blir, vil også påvirke hvordan Det republikanske partiet utvikler seg videre, samstemte panelet.

Går vi mot mer populistisk og nasjonalistisk trumpisme? Eller har de siste årene vært et slags elektrosjokk, der partiet straks vender tilbake til sitt gamle jeg når Trump er ute? Eller vil vi se at partiet forblir konservativt i sosiale spørsmål, men åpner for mer regulering av en utemmet kapitalisme?

Hør podkasten vår fra allmøtet – og la deg opplyse før valgnatta!


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Vil arbeidsplassen din støtte Filter Nyheter? Send en epost til [email protected] eller besøk denne nettsiden for mer informasjon.

Våre bedriftsabonnenter får fire utgaver av Filters papirmagasin til kontoret hver måned for 3000 kroner i året.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.