«Han slo ut hele hurven»: Vi diskuterte Trump og Det republikanske partiet i allmøte

Det er bare dager igjen til presidentvalget i USA, som virker å være på bristepunktet: De siste årene har polariseringen økt og avstanden mellom de to politiske partiene er større enn på lenge.

Tirsdag 27. oktober inviterte Filter Nyheter til allmøte på utestedet Brød & Sirkus i Oslo. Der stilte vi et åpent, men selvfølgelig noe ladet spørsmål:

Kan Det republikanske partiet reddes?

I panelet satt Jan Arild Snoen (journalist i Minerva og forfatter av boka «Trump-sjokket»), Sofie Høgestøl (førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og profesjonell USA-synser) og Espen Teigen (Nettavisen-journalist og tidligere Frp-rådgiver).

  • Samtalen fra scenen er nå tilgjengelig som podkast! Dersom du abonnerer på Filter Nyheters papirmagasin, kan du lytte til den her.
  • Vil du tegne abonnement og få tilgang? Benytt knappene nederst i denne saken.

Espen Teigen var kanskje ikke helt enig i premisset for debatten – at republikanerne faktisk må reddes.

– Jeg mener det er litt spesielt å si at de må reddes når de allerede har vunnet presidentvalget. Det var tross alt Demokratene som tapte mot – av alle i hele verden – Donald Trump! sa Teigen.

Sofie Høgestøl var enig i en påstand om at Trump egentlig ikke er republikaner.

– Men han skjønte en del trender som Det republikanske partiet ikke skjønte. Man kan tenke at han ikke vant med stor margin i 2016. Men han vant over hele the establishment i Det republikanske partiet i primærvalget. Han slo ut hele hurven, inkludert den yngste Bush-broren, sa Høgestøl.

Jan Arild Snoen forklarte hvordan de store partiene i USA tradisjonelt sett har vært koalisjoner av forskjellige interesser og grupper.

– Republikanerne ser seg nok som representanter for det egentlig USA eller det gamle USA. Men det er klare spenninger mellom business-delen i partiet, tenk George Bush, og den mer populistiske delen – og det slår særlig ut i innvandringspolitikken, sa Snoen.

På snittet av meningsmålingene ligger Trump an til å tape presidentvalget på tirsdag. Hvor stort tapet blir, vil også påvirke hvordan Det republikanske partiet utvikler seg videre, samstemte panelet.

Går vi mot mer populistisk og nasjonalistisk trumpisme? Eller har de siste årene vært et slags elektrosjokk, der partiet straks vender tilbake til sitt gamle jeg når Trump er ute? Eller vil vi se at partiet forblir konservativt i sosiale spørsmål, men åpner for mer regulering av en utemmet kapitalisme?

Hør podkasten vår fra allmøtet – og la deg opplyse før valgnatta!


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.