Derfor ble «den politiske fangen» Tommy Robinson arrestert

Tommy Robinson, som i 2009 etablerte islamfiendtlige English Defence League, er nylig dømt til 13 måneder i fengsel.

Den islamfiendtlige ytre høyre-aktivisten Tommy Robinson (35) ble fredag arrestert av britisk politi utenfor et rettslokale i byen Leeds.

Arrestasjonen har satt sinnene i kok blant Robinsons meningsfeller i både Europa og USA. Flere mener at 35-åringen er blitt arrestert på grunn av sine politiske meninger og at ytringsfriheten i Storbritannia derfor er truet.

I helga demonstrerte flere hundre tilhengere utenfor den britiske statsministerens kontor i Downing Street med plakater om å «Free Tommy».

Her hjemme har tidligere justisminister Per-Willy Amundsen tirsdag lagt ut et bilde av en «kneblet» Tommy Robinson der Frp-politikeren blant annet spør «Hva skjer i Storbritannia?», «Når ble ytringsfriheten en ikke-sak» og «hvorfor dekker ikke norsk presse saken?».

Den islamkritiske aktivisten Hege Storhaug blogger om at Robinson burde løslates, mens den nederlandske politikeren Geert Wilders har tatt til orde for det samme i en video på Twitter:

Men hvem er egentlig Tommy Robinson, hva gjorde han utenfor rettslokalet i Leeds og hvorfor ble han arrestert?

Tok navn fra beryktet fotballpøbel

Tommy Robinson heter egentlig Stephen Christopher Yaxley-Lennon. Pseudonymet har han tatt fra et sentralt medlem i den voldelige hooligan-gruppa Men In Gear, som i likhet med 35-åringen selv støtter fotballklubben Luton Town.

I 2009 deltok Robinson i etableringen av den høyreekstreme protestgruppa English Defence League (EDL), som han ledet fram til 2013. EDL har i hovedsak markert seg som hatske motstandere av islam, som de mener får stadig sterkere fotfeste i Storbritannia. Lignende grupper er siden blitt etablert flere steder i Europa, også i Norge.

English Defence League marsjerer i Newcastle i 2010.

Robinson er flere ganger blitt arrestert av britisk politi og dømt av rettsvesenet, både som fotball-hooligan og ytre høyre-aktivist. Flere ganger har han også hevdet å være politisk forfulgt av britiske myndigheter.

For eksempel ble han arrestert og dømt for truende oppførsel etter et voldelig gateslagsmål mellom supportere fra fotballklubbene Luton og Newport i 2010. Da han året etter nok en gang ble arrestert for brudd på betingelsene for prøveløslatelse under en EDL-markering i London, hevdet han å være en «politisk fange» og begynte en sultestreik fengselet.

Forlot EDL, men startet Pegida

Flere ganger er Robinson blitt fysisk angrepet, blant annet etter et nattklubbesøk i Essex. Men han er også selv blitt arrestert og dømt for å angripe andre. Blant annet gikk han løs på et annet EDL-medlem i 2012, ifølge seg selv med en intensjon om å holde nynazist-elementer utenfor gruppa.

Han forlot EDL i 2013 og uttalte i intervjuer at han i fremtiden ville kjempe mot alle former for ekstremisme, både innen islam og på ytterste høyre side i politikken.

To år senere bidro han imidlertid til å etablere den islamfiendtlige organisasjonen Pegida i Storbritannia, før han siden ble skribent for det kanadiske nettstedet The Rebel, som blir beskrevet som «en global plattform for anti-muslimsk ideologi». 35-åringen sprer nå budskapet sitt via egne kanaler, deriblant på Youtube, og har i senere tid blitt knyttet til den høyreradikale «identitærbevegelsen».

Årsaken til arrestasjonen av Robinson i forrige uke er også nært forbundet til hans islam- og muslimfiendtlige aktivisme: Under dekke av å være journalist, har 35-åringen flere ganger møtt opp ved rettslokaler der antatte muslimer står tiltalt.

Dette skjedde for eksempel i 2017, da fire menn ble tiltalt for å ha gruppevoldtatt en 16 år gammel jente ved en kebabrestaurant i Cantebury. Samtlige menn ble siden dømt til straff på til sammen 49 år i fengsel. Men allerede før dommen falt, ble mennene omtalt som «muslimske pedofile» av Robinson.

Derfor ble han arrestert i forrige uke

Under episoden i 2017 filmet Robinson flere av de tiltalte både utenfor og inne i rettslokalet i Cantebury, noe som er forbudt ved britisk lov – lignende regler gjelder i Norge. To dager senere ble han arrestert og tiltalt for å vise ringeakt for retten.

Han ble siden dømt til tre måneders betinget fengsel med en prøvetid på 18 måneder for å ha tatt bilder og video i strid med fotoforbudet. Med andre ord: Robinson ville ha sluppet å sone straff hvis han hadde latt være å gjøre noe lignende i halvannet år – men han fikk klar beskjed om at han kom til å havne i fengsel om han ignorerte dommen.

Under domsavsigelsen i Canterbury Crown Court, uttalte dommer Heather Norton at «dette handler ikke om ytringsfrihet eller pressefrihet. Det handler ikke om legitim journalistikk eller politisk korrekthet. Det handler om rettferdighet, å sikre en rettferdig rettergang og at en jury på ingen måte blir hindret i å utføre sitt viktige oppdrag».

Da Robinson på nytt dukket opp ved Leeds Crown Court i forrige uke, var det ennå flere måneder igjen av prøvetiden.

Rettssaken i Leeds er del av en større såkalt grooming-sak, der totalt 29 personer med pakistansk eller annen sør-asiatisk bakgrunn står tiltalt for 170 ulike forhold,  der fellesnevneren er seksuelle overgrep mot 18 jenter i perioden mellom 2004 og 2011.

Robinson, som gjør et poeng av at flere av de tiltalte er muslimer og vier rettssaken oppmerksomhet i lys av sin kamp mot islam, strømmet direkte på Facebook fra området utenfor rettslokalet i cirka en time før politiet pågrep ham for ordensforstyrrelser. Aktivisten hadde da havnet i munnhuggeri med flere av de tiltalte og lest opp tiltalepunkter.

Cirka 250 000 skal ha sett Robinsons livesending, der kommenteringen av saken ifølge britiske myndigheter kunne påvirke juryen og potensielt gjøre rettssaken ugyldig, slik at hele hovedforhandlingen måtte holdes på nytt, med millionkostnader for staten.

– Ikke en ny form for sensur rettet mot Robinson

Tirsdag ettermiddag meldte flere medier at Robinson er dømt til 13 måneders fengsel – 10 måneder for ringeakt for retten og tre måneder for å ha forbrutt seg mot betingelsen i den forrige dommen.

35-åringen skal ha erkjent straffskyld. Dommen falt bare fem timer etter at han ble pågrepet, men en rettskjennelse med forbud mot medieomtale hindret i en periode seriøse medier i å viderebringe opplysningene. Denne rettsordren ble omgjort etter at Leeds Live og The Independent påklaget den, skriver The Guardian.

Det er ikke helt uten grunn at ytringsfrihet kommer opp som tema i saken – seriøse britiske medier kjemper av og til mot midlertidige forføyninger eller «kneblingskjennelser» fra retten som hindrer omtale av bestemte forhold.

Det er også reellt at det foreligger en midlertidig sensurordre knyttet til den store overgrepsrettsssaken som Robinson troppet opp ved. Likevel er det ingenting som tyder på at det er hold i påstander om at britiske myndigheter prøver å holde hele saken unna offentligheten fordi de tiltalte har innvandrerbakgrunn eller er muslimer. Domstolen har i stedet gitt en begrunnelse for sensuren som er vanlig i pågående saker, nemlig at jurymedlemmer kan bli påvirket av detaljert pressedekning til hinder for en rettferdig rettssak.

BBCs rettsreporter Dominic Casciani påpeker syrlig at heller ikke den midlertidige sensuren av dommen mot Robinson er ekstraordinær i britisk sammenheng: «Dette er ikke en ny form for sensur rettet mot Robinson. Dette er regler som gjelder for alle, likeverdig. Hvis han er usikker på det, har han nå tid til å skaffe seg og lese en utgave av «Grunnleggende jus for journalister».

Samtidig har flere britiske journalister påpekt paradokset i at rettens restriksjoner på omtale av dommen mot Robinson gjennom helga hindret at seriøse medier kunne imøtegå rykter og falske nyheter spredd av aktører som ikke forholder seg til slike kjennelser.