Derfor ble «den politiske fangen» Tommy Robinson arrestert

Tommy Robinson, som i 2009 etablerte islamfiendtlige English Defence League, er nylig dømt til 13 måneder i fengsel.

Den islamfiendtlige ytre høyre-aktivisten Tommy Robinson (35) ble fredag arrestert av britisk politi utenfor et rettslokale i byen Leeds. Arrestasjonen har satt sinnene i kok blant Robinsons meningsfeller i både Europa og USA. Flere mener at 35-åringen er blitt arrestert på grunn av sine politiske meninger og at ytringsfriheten i Storbritannia derfor er truet. I helga demonstrerte flere hundre tilhengere utenfor den britiske statsministerens kontor i Downing Street med plakater om å «Free Tommy». Her hjemme har tidligere justisminister Per-Willy Amundsen tirsdag lagt ut et bilde av en «kneblet» Tommy Robinson der Frp-politikeren blant annet spør «Hva skjer i Storbritannia?», «Når ble ytringsfriheten en ikke-sak» og «hvorfor dekker ikke norsk presse saken?». Den islamkritiske aktivisten Hege Storhaug blogger om at Robinson burde løslates, mens den nederlandske politikeren Geert Wilders har tatt til orde for det samme i en video på Twitter: https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1001062197596966912 Men hvem er egentlig Tommy Robinson, hva gjorde han utenfor rettslokalet i Leeds og hvorfor ble han arrestert?

Tok navn fra beryktet fotballpøbel

Tommy Robinson heter egentlig Stephen Christopher Yaxley-Lennon. Pseudonymet har han tatt fra et sentralt medlem i den voldelige hooligan-gruppa Men In Gear, som i likhet med 35-åringen selv støtter fotballklubben Luton Town. I 2009 deltok Robinson i etableringen av den høyreekstreme protestgruppa

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.