Den mørke siden av Baku, amerikansk abortkamp og Pride-relevant artikkelsamling

Redaksjonens aktuelle kulturtips. Du har tilgang til denne artikkelen fordi du er abonnent hos Filter. Takk for det!


DOKUMENTAR: «Traumene bærer du med deg resten av livet. Minnene er der for alltid. De er er når du møter noen, de kommer opp hver gang du trekker pusten». En halvtimeslang dokumentarfilm fra journalistkollektivet OCCRP avslører hvilken pris fremmedarbeidere betaler for de flotte, oljefinansierte nye idrettsanleggene og praktbygningene som har dukket opp i Aserbajdjans hovedstad Baku de siste årene. Flere er bygget eller renovert av arbeider fløyet inn av et selskap med koplinger til sportsminister Azad Rahimov og tvunget til å jobbe ekstremt lange dager under gruoppvekkende forhold til luselønn. «Building Baku: Modern Slavery in the Heart of Azerbaijan» ser du gratis på Youtube.


PODCAST: 3. mai publiserte nettavisa Politico noe så sjelden som en dokumentlekkasje fra USAs høyesterett. Innholdet var ikke mindre oppsiktsvekkende: Det konservative flertallet av dommere jobber konkret for å fjerne amerikanske kvinners grunnlovsfestede rett til selvbestemt abort. Siden har abortspørsmålet stått høyt på agendaen i USA og vil etter alt å dømme sette preg på mellomvalget i november. Men hvordan ble dagens amerikanske abortlov egentlig til? I sin sjuende og ferske sesong går podcasten Slow Burn dypt inn i historien bak den såkalte Roe v. Wade-saken, som ble avgjort i 1973. De to episodene som er lagt ut så langt byr blant annet på historien om Shirley Wheeler, som tre år tidligere var en av de første amerikans...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.