«Lilletinget» har skaffet seg 28 000 følgere på å vitse om høyresiden, men nekter å si hvem de er

Flere facebooksider i Norge med klar politisk slagside deler memer, vitser, nyhetsartikler og andre innlegg til titusener av følgere – uten å tilkjennegi hvem det er som står bak.

En av de mest kjente er «Lilletinget», som utmerker seg ved høy oppdateringsfrekvens og et forholdsvis profesjonelt utseende. Den harselerer særlig med Arbeiderpartiet og høyresida, løfter fram innlegg fra stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes (Rødt), og har over 28 000 følgere.

Det er også registrert et domenenavn – lilletinget.net – som peker til facebooksiden, men identiteten til opphavspersonene er skjult gjennom et såkalt domenehotell.

Hevder partiledelsen ikke står bak

Mange oppfatter Lilletinget som en dårlig tilslørt kommunikasjonskanal for partiet og Oslo-politiker Eivind Trædal (MDG) er blant dem som har tatt til orde for at siden bør «spille med mer åpne kort». Ifølge deres egen beskrivelse vil de blant annet «formidle både hva Rødt gjør på Stortinget».

Men Rødt selv hevder at de verken har noe med siden å gjøre eller at de kjenner alle som står bak.

– Hvis folk tror Rødt styrer Lilletinget, er det feil, sier Iver Johansen Aastebøl, kommunikasjonsansvarlig i Rødt.

Han sier han bare kjenner identiteten til èn av administratorene, og vil ikke si hvem vedkommende er.

– Den personen er medlem i Rødt. Det har de vel vært åpne om selv også, at i hvert fall noen av administratorene er medlem. Mer enn det vet jeg ikke. Jeg har ikke foretatt meg noe mer for å finne ut hvem som står bak og har ingen umiddelbare planer om det. Jeg tenker det er fint at siden får holde på så uavhengig av partiet som mulig, sier Aastebøl.

Iver Aastebøl. Foto: Rødt

Vil motvirke personfokus

Selv sier Lilletingets administratorer, via chattefunksjonen, at det er et ønske om å motvirke personfokus i politikken som er årsaken til at de ikke vil oppgi sin identitet.

«Vi er et kollektiv på 12 personer i 20-årene. Vi har hele tiden hatt lyst til å være anonyme – ikke fordi vi har noe å skjule, men fordi vi er opptatt av saken og ikke oss selv. Det er allerede alt for mye personfokus, og vi ønsker oss ikke mer av det», skriver de.

Internasjonalt har fenomenet med anonyme Facebook-aktører blitt problematisert blant annet i forbindelse med brexit-prosessen i Storbritannia, der kampanjeorganisasjonen Britain’s Future har spredd et stort antall annonser som oppfordrer folk om å kontakte parlamentsmedlemmer og kreve at resultatet fra folkeavstemningen blir respektert. Ingen vet hvem som står bak.

På spørsmål om det ikke kan være et demokratisk problem at stadig flere orienterer seg via nyhetsfeeder som er kuratert av anonyme mennesker, der man ikke kan ettergå eventuelle bindinger eller vite noe om redaksjonell policy, svares det slik:

«Det at stadig flere orienterer seg i samfunnet via nyhetsfeeder er et demokratisk problem uansett. Dessverre er det dagens realitet at mange dropper å lese nyheter og holder seg til overskrifter og clickbait. Dette er en utvikling som ikke kan tillegges oss. Vi tar dette utviklingstrekket på alvor og prøver å trekke narrativet i riktig retning, fremfor å gi fullmakt på nyhetsfeedene til ekkokamre fra ytre høyre, fake news, og sider med skjulte PR-bindinger til for eksempel storselskaper. Men man må ikke blande snørr og bart. Vi videreformidler bare nyheter som allerede er skapt av etablerte medier og at vi kjemper for et mer sosialistisk og solidarisk Norge er ingen hemmelighet. Alt står i gruppehistorikken vår. Denne siden vil formidle både hva Rødt gjør på Stortinget, ta opp andre politiske saker og spørsmål og holde de mørkeblå ansvarlig for det de gjør».

Opphavsmannen trakk seg ut etter valget

Lilletinget ble, som man selv kan se via Facebooks «page transparency»-verktøy, opprettet 6. november 2016 under navnet «Moxy på tinget 2017». Senere byttet den navn til «Bjørnie på tinget 2017». Rødt oppgir selv til Filter Nyheter at personen bak det som opprinnelig var en kampanjeside for å få Bjørnar Moxnes innvalgt på tinget, var Reidar Strisland.

Han er både ansatt i Rødt og sitter i partiets sentralstyre, men vil ikke si hvem som styrer Lilletinget i dag.

– Men det er ikke jeg. Jeg trakk meg gradvis unna i forbindelse med at jeg ble ansatt i Rødt som valgkampsekretær før stortingsvalget i 2017. Heller ikke da hadde siden noen formell tilknytning til partiet, og dermed var det naturlig å trekke seg unna, sier han.

Reidar Strisland. Foto: Rødt

Samtidig sier Strisland at det var reaksjoner fra folk i partiet som gjorde at han i sin tid følte at det var mest behagelig å være anonym som administrator.

– Det var en del folk internt i Rødt som ikke nødvendigvis forsto humoren der. Det er jo en meme-side, og det er en del eldre medlemmer som ikke forstår slik humor. Det var slitsomt å måtte stå til rette for alt folk ikke forsto, det var lettere å ikke stå fram, sier han.

Fikk størst boost av post med faktafeil

Strisland sier han var inspirert av Bernie Sanders-bevegelsen i USA (som han har skrevet bok om) da han opprettet «Moxy for tinget» som en side med en blanding av humor og innlegg med et budskap. Siden skiftet navn til Lilletinget like etter valget, da «Moxy» var sikret stortingsplassen.

Følgerskaren skal i all hovedsak ha vokst organisk, bortsett fra en periode i februar og mars 2017 da Strisland sier han sponset den med egne penger.

25. januar i år postet Lilletinget imidlertid en oversikt over 14 velferdstiltak de hevder er avkortet eller fjernet i Erna Solbergs regjeringstid. Den fikk over 19 000 delinger bare fra deres egen side, ifølge Faktisk, som faktasjekket lista og fant flere feil. Også Høyre selv gikk i rette med saken.

– Det var den saken de delte med det bildet om Høyre som ga den det største boostet, sier Strisland.

Både anonyme og tause

I Norge finnes det aktive, politiske, anonyme Facebook-sider med både flere følgere og mindre transparens enn Lilletinget.

Filter Nyheter har forsøkt å kontakte «Vi som støtter Sylvi Listhaug», som har over 72 000 følgere og poster jevnlig om innvandring og kriminalitet. Vi har ikke fått svar på Messenger, og e-postadressen siden oppgir er ikke aktiv.

Vi har også søkt kontakt med «Nei til salg av Norge», en side med over 34 000 følgere som poster kritiske saker mot de borgerlige partiene. Heller ikke der har det vært noen respons.