Dagens nyhetsbrev onsdag 3. januar

God morgen!

For. Et. Ap-drama. Alt om det lenger nede. Men først:

PISSEKONKURRANSE MED ATOMVÅPEN: «Vi har ikke behov for å smile og ta et bilde sammen med dem, vi vil ha dem til å slutte med atomvåpen», sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley i går kveld, som respons på de mulige samtalene mellom Nord- og Sør-Korea jeg nevnte her i går. I en litt mer normal verden ville det ha vært dagens røffeste diplomatiske uttalelse fra USA. Så logget presidenten på Twitter i kveldinga:

Min atomknapp er større enn din, altså. Velkommen til dag 3 i 2018 – la oss håpe det blir 365.

Ukas nyord: «Kryptorubler». Vladimir Putin undersøker muligheten for å lage en egen valutaløsning med blokkjedeteknologi for å omgå vestlige sanksjoner, ifølge Financial Times. (Sier dette deg ingenting?  Les vår fiffige forklaring av blockchain  og introduksjonsvideo til Bitcoin før du dummer deg ut ved lunsjbordet).

DAG SJU:
I går kom Irans øverste leder  for første gang på banen etter at opprøret i gatene startet sist torsdag. Ayatollah Ali Khamenei framstiller, ikke uventet, demonstrasjonene som et komplott fra utlandet. «I de siste dagers hendelser har Irans fiender brukt alle tilgjengelige midler, inkludert penger, våpen og politisk og etterretningsmessig støtte til å koordinere bråk rettet mot det islamske etablissementet»uttalte han i går.
Trolig har minst 20 mennesker mistet livet så langt i uroen, og konfrontasjonene fra sikkerhetsstyrkenes side ser ut til å bli stadig mer voldelig. Tallet på 450 arresterte demonstranter som verserte i går, viser seg å gjelde Teheran alene, så antallet er trolig mye høyere på landsbasis.
Tidligere CIA-sjef John O. Brennan kjefter opp president Trump (på Twitter, selvsagt) for å ha skuslet bort USAs mulighet til å hjelpe regimekritikerne, ved å ha brukt opp alt kruttet på barske, overfladiske utfall mot regimet (og Obamas atomavtale) for lengst: «With wholesale condemnation of Iran and nuclear deal over past year, Trump Admin squandered opportunity to bolster reformists in Tehran and prospects for peaceful political reform in Iran. Bluster is neither a strategy nor a mechanism for exercise of U.S. power and influence».

TEORETISK NESTLEDER: Det nærmeste Jonas «Her er det jeg som er sjefen» Gahr Støre kom å uttrykke tillit til Trond Giske i går, var at det «teoretisk sett ikke kan utelukkes» at han kommer tilbake som nestleder. Det virket det som det var en genuint provosert partileder som på pressekonferansen (se hele her) tok avstand fra Giskes ordbruk om «falske varsler» i en Facebook-post mandag. Støre gjentok også «vi tror på varslerne» så mange ganger at jeg mistet tellingen og sa «seksuell trakassering» høyt, mens partisekretær Kjersti Stenseng (en antatt Giske-støttespiller) måtte bekrefte at det nå dreier seg om «mange varsler». Et par timer tidligere kom Hadia Tajik med det de fleste oppfattet som et ultimatum som forseglet Giskes skjebne – da hun, på tvers av Støres ønske, leste høyt fra to av varslernes historier i det ekstraordinære sentralstyremøtet på Youngstorget. (En seanse som til alt overmål ble lekket til VG underveis i møtet).
   «Det er en overhengende fare for at kaoset fortsetter, og at Ap virkelig rives i fillebiter. Den som virkelig kan dra partiet ned i skjærsilden, er Giske selv»skriver BT-kommentator Frøy Gulbrandsenom fortsettelsen. Dagbladets Marie Simonsen tvitrer«Stusser over (mannlige) kommentatorer som omtaler Giske som en fighter og ikke utelukker comeback. Virker ikke som de skjønner hvorfor Giske måtte gå. Det er ingen vei tilbake her».

Med en nesten slem timing publiserte VG i går også fullversjonen av «Ingunn Yssen-rapporten» (først omtalt i oktober) som beskriver den – ekstreme – frustrasjonen Aps politiske rådgivere på Stortinget har fortalt om under valgkamparbeidet som i praksis ble ledet av Giske. Den farligste setningen i dagens kontekst: «Manglende respekt og fryktbasert ledelse rammet i større grad kvinner enn menn.»

Også lederen for sekretariatet i den nevnte stortingsgruppa, Hans Kristian Amundsener ifølge Dagbladet på vei ut, etter at Stenseng og flere andre partifeller i sentralstyret åpent ga uttrykk for manglende tillit i går.

Som om dagen ikke var ille nok for Giske – på Facebook ble han (på sett og vis) tatt i forsvar av Carl I. Hagen, som refererer til #metoo og «det som i gamle dager ble kalt flørting og forsøk på å sjekke». Hagen mener «diktator Støre» har laget regler med tilbakevirkende kraft for Giske «på samme måte som for å hindre meg i å bli medlem av Nobelkomiteen». (Her er det mye på en gang). Kommentator (og eks-Frp-er) Jan Arild Snoen repliserer på Twitter: «Dette er mannen som løy for å dekke over Søviknes-saken, og da det ikke lenger var mulig, beklaget at han måtte sette krenkede jenter over partiets interesser».  

BISTANDSDEPARTEMENTET: Direktør i NUPI, Ulf Sverdrup, problematiserer énprosentregelen for det norske bistandsbudsjettet i en tankevekkende kronikk om Utenriksdepartementet: «Neste år vil cirka 32 milliarder gå til bistand, mens seks milliarder vil gå til utenriks­politikken. (…) Nær ni av ti kroner i budsjettet går altså til bistand. I budsjettmessig forstand er Utenriksdepartementet i ferd med å bli et bistandsdeparte­ment. Dersom vi fremskriver utviklingen et tiår, vil forholdet bli enda skjevere.», skriver han.

USA: Tidligere presidentkandidat Mitt Romney, som i fjor kom med heftig kritikk av Trump i valgkampen, ligger an til å gjøre comeback som senator.

Sieg fail: Simon Lindberg, øverste leder for nazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, er dømt til betinget fengsel og bot for å ha vist nazihilsen under en marsj i Stockholm i november 2016. (En rekke norske nazister deltok i demonstrasjonen, uten å løfte armen åpenlyst).

Dagens panneklask: Norske ulvemotstandere boikotter Stormberg og brenner klær fordi selskapet støtter WWF med penger – til å beskytte hubroen.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

  • Liker du nyhetsbrevet vårt? Bruk noen sekunder på å dele denne lenken med vennene dine i sosiale medier, så kan etternølerne få meldt seg på.