Dagen før USA-valget: Totalt uforutsigbart

VALGTHRILLER-GARANTI: Dagen før dagen i USA er utfallet i kampen om Senatet fortsatt så uforutsigbart i høyst forskjellige delstater som Georgia, Pennsylvania, Nevada og Arizona at ingen ordentlige eksperter tør spå utfallet. For eksempel viser snittet av meningsmålinger 46,6 mot 46,5 prosent i senatvalgkampen mellom (den sterkt skandaliserte) republikaneren Herschel Walker og Demokratenes Raphael Warnock i Georgia. 

Vel så avgjørende for USA er utfallet i lokale dueller om makten over valgmyndighetene som skal rå over det antatte Trump-comebacket i 2024: anti-demokratiske kandidater for Republikanerne forsøker å bli øverste sjef for valgmaskineriet i hele ti delstater. «Dette er ikke et normalt valgår», formaner Washington Post i dag. 

SPLITTET OM BEVÆPNING: Det regjeringsoppnevnte Maktmiddelutvalget kom ikke fram til en omforent anbefaling når det gjelder hvilken bevæpning politiet skal ha. De fem utvalgsmedlemmene med politibakgrunn mener alle norske politifolk bør bære skytevåpen permanent, mens de tre øvrige medlemmene er uenige. 

Norsk politi har lenge hatt våpen med seg i bilene slik at bevæpning skjer raskt ved meldinger som tilsier behov for pistoler eller automatvåpen. Tilhengerne av generell bevæpning vil imidlertid at politifolk skal ha ladd pistol på hofta i det daglige, uavhengig av trusselvurderinger. I utvalget argumenterer flertallet særlig med økt terrorfare der tidsbruk på bevæpning kan få store konsekvenser, mens mindretallet mener det ikke er grunn til noen omkamp om forrige utredning av temaet, i 2017. «Dagens modell med fremskutt lagring av våpen i bil, avveier de ulike hensyn på området på en god og balansert måte. På den ene siden fremstår politiet utad som ubevæpnet og med et sivilt preg. På den annen side har politiet i realiteten, når situasjonen krever det, våpen tilgjengelig og klar til bruk», heter det i dissensen, ifølge Rett24.

  • Verdens flotteste handlenett i økologisk bomull! Det kan bli ditt hvis du tegner et årsabonnement på Filter Nyheter. For 900 kroner får du tolv nummer av vårt trykte papirmagasin i posten, samt 365 dagers tilgang til våre populære nyhetsbrev om blant annet hatkriminalitet, klimaendringer og strømkrise. Klikk her for å lese mer!

MYE PÅ SPILL I SHARM-EL-SHEIK: «Vi krysser snart en ny terskel: Menneske-familiens medlem nummer åtte milliarder vil bli født. Hva forteller vi det barnet når det en gang spør hva vi gjorde for planeten? (…) Vi kjemper for våre liv. Og vi taper. Utslipp av drivhusgasser øker. Globale temperaturer stiger. Og kloden nærmer seg vippepunkter som vil gjøre klimakaoset irreversibelt. (…) Vi er på en motorvei mot klima-helvete, og vi har en fot på gasspedalen»

Sterke ord fra FNs generalsekretær Antonio Guterres på klimatoppmøtet i Egypt, der verdenslederne er samlet for å enes om utslippskutt, klimagodtgjøring for den tredje verden og tilstøtende temaer. Ikke til stede: Greta Thunberg, som anser det hele for å være et grønnvaskingsjippo (en «litt farlig kurs», ifølge Norges klimaminister Espen Barth Eide). 

Heller ikke til stede: Den profilerte britiske klimaspaltisten George Monbiot, for sin egen mentale helses skyld: «Stort sett makter jeg å holde fortvilelsen i sjakk. De eneste unntakene er under og etter disse klimatoppmøtene. Jeg vet bedre enn å ha forventninger, men når myndigheter sier ‘det er nå eller aldri’ for så å falle ned på ‘aldri’, går bunnen ut av meg».

PROTESTERER PÅ SP-REGNING: Lavere kvalitet på psykisk helsevern, flere hull i asfalten og mindre penger til undervisning i videregående skole. Det er konsekvensen av Regjeringens pengebruk – ikke på pandemiberedskap, ikke på strømstøtte, ikke på våpen til Ukraina – men på oppsplitting av tre unge fylker og en kommune. Senterpartiets bastante valgløfter fra i fjor om å reversere forvaltningsreformen i Viken, Vestfold og Telemark, Troms og Finnmark og Ålesund vil koste ublu 846 millioner kroner, og bare en brøkdel av det dekkes inn på statsbudsjettet. Resten må fylke- og kommune-Norge skjære bort av eget flesk (og det gjelder, for ordens skyld, også de som ikke skal splittes opp). Nå protesterer partiets egne: «Fingrene av fatet!», sier fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland fylke til VG.

VIL BLI GULLSTANDARD FOR KORREKTHET: Memer, ordspill, aktivisme og nådeløs, døgnkontinuerlig trakassering samlet i en og samme feed er vel og bra, men hva er egentlig Twitters formål, nå som some-veteranen har fått nye eiere og alle dogmer er i bevegelse? Jo, den skal bli den mest korrekte informasjonskilden i verden, har Elon Musk klargjort, i en tweet som straks utløste noen tusen påpekninger av at begrepet «korrekt informasjon» langt fra er like uproblematisk som verdens rikeste mann tilsynelatende tror («accurate to who?» spurte selveste Jack Dorsey, Twitters grunnlegger). Ikke minst synes ideen vanskelig å forene med Musks credo om mer ytringsfrihet og en romsligere holdning til uautorisert bruk, for eksempel når statsledere bruker fugleappen til å forsøke statskupp.

Så langt har Musks ukeslange karriere som Twitter-sjef da også gått litt opp og ned: En massiv nedskalering av arbeidsstokken og vyer om å ta betalt for å verifisere kontoer og dele ut det ettertraktede blå sjekkmerket skal gjøre 44-milliarders-investeringen profitabel, men annonsørene flykter hals over hode i frykt for hvilket shitshow la-det-fare-holdningen kan utvikle seg til. En peptalk med de største av dem etterlot forrige uke flere spørsmål enn svar, ifølge Ad Week

Ja, også skal det bli forbudt å utstyre seg med andre navn enn sitt eget, med mindre kontoen helt eksplisitt er merket «PARODI» – et dekret som tilfeldigvis kom etter at at flere hadde det gøy med å utgi seg for Musk selv. En herværende norsk togoperatør klapper sikkert for akkurat den innstramningen.

Det er ikke spesielt underlig at mange twitterbrukere nå migrerer til åpen-kilde-alternativet Mastodon. Men det har igjen vist seg å ha noen høyst problematiske, innbakte snubletråder. 


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.