Cheney må betale for Trump-motstanden: Mister Kongress-kandidaturet

TRUMP-KRITIKER TAPER PLASSEN: Republikaner Liz Cheney tapte primærvalget i Wyoming om en plass i Representantenes hus, til fordel for den Trump-støttede kandidaten Harriet Hageman. Cheney, som tradisjonelt har vært en av de tydeligste konservative stemmene i USA, brøt med Trump etter valgfusk-løgnen. Etter stormingen av Kongressen stemte hun for riksrett mot Trump, og senere ble hun leder av et utvalg nedsatt av Representantenes hus som gransker stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Cheney ble på mange måter fryst ut at sitt eget parti etter dette. «Jeg kunne enkelt ha vunnet dette primærvalget, men det ville ha påkrevd at jeg gikk med på Trumps løgn om 2020-valget», sa Cheney i talen etter nederlaget. Videre sa hun at det er nå det virkelige arbeidet starter med å sørge for at Donald Trump aldri blir president igjen. Til NBC Today sier Cheney at hun vurderer å stille som presidentkandidat selv. 


TRUMP-KRITIKER LIGGER AN TIL GJENVALG: En annen republikaner som har pådratt seg Trumps vrede, senator Lisa Murkowski fra Alaska, fikk på sin side høyere oppslutning i statens primærvalg enn trumpist Kelly Tshibaka (44 mot 40 prosent). Muskowski var blant de få republikanske senatorene som brøt rekkene og stemte for å felle presidenten i riksrettssaken etter Kongress-stormingen – nå er begge de republikanske kandidatene videre til det endelige senatorvalget i november, mens den demokratiske toppkandidaten er hektet av.

Mye spenning i USAs nordvestligste stat er ellers knyttet til om tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin vil gjøre comeback på den rikspolitiske scenen: Hun ser ut til å ligge bak demokrat og urinnvåner Mary Peltola i racet om å fylle Alaskas ene mandat i Representantenes hus resten av inneværende valgperiode (den sittende representanten døde tidligere i år), men det endelige resultatet kan fortsatt ta uker å fastslå. Palin er også en av tre kandidater som avanserer til valget om å representere Alaska i Representantenes hus neste periode, som starter i januar. 


BASTHOLM GÅR AV: Filter Nyheter kunne i dag breake nyheten om at Une Bastholm fratrer som leder av Miljøpartiet De Grønne, bare tre måneder etter at hun ble gjenvalgt for det som egentlig skulle være en toårsperiode. Kort tid etter at vi publiserte artikkelen la Bastholm ut en Facebook-post der hun begrunner avgangen med hensynet til familien og sine to barn i barnehagealder. Nestleder Arild Hermstad trer inn som fungerende partileder, og partiet vil kalle inn til et ekstraordinært landsmøte i løpet av tre til fire måneder for å velge ny partileder. Den profilerte stortingsrepresentanten Lan Marie Berg overtar som parlamentarisk leder, men sier til NRK at hun ikke vil utfordre Hermstad som lederkandidat under landsmøtet i høst.


  • Støtt Filters arbeid med kritisk journalistikk – tegn et abonnement! Snart er augustutgaven av papirmagasinet vårt på vei i posten. Bestiller du nå, får du vårt spesialmagasin om sportsvasking på kjøpet, uten ekstra kostnad. Klikk her!

STADIG MINDRE POPULÆRE: Arbeiderpartiet synker under 20-tallet på en ny måling Norstat har gjort for NRK. Senterpartiet havner under 5 prosent oppslutning. Høyre måles til over 30 og er dermed større enn de to regjeringspartiene til sammen. «Det veldig spesielle nå i august er at det er flere Ap-velgere som går til borgerlig side enn som setter seg på gjerdet», skriver kommentator Lars Nehru Sand: «Den største gruppen som forlater Ap nå vil ikke ha radikal politikk. De er ikke i tvil. De vil regelrett stemme på den statsministeren som ble kastet for under ett år siden. Det er ekstra spesielt når Høyre verken i strømdebatten eller drivstoffdebatten har slått seg opp på tydelige eller enkle løsninger».


BEKYMRET PÅ KRYM: Russiske militærledere kjenner trolig på en tiltakende uro når det gjelder sikkerheten til sine styrker på Krym, etter at et russisk ammunisjonslager nær Dzjankoj på den okkuperte halvøya ble rammet av en serie kraftige eksplosjoner i går. Det mener britisk etterretning, ifølge The Guardian. En jernbanestasjon skal ha blitt ødelagt i eksplosjonene, som ukrainske myndigheter utad ikke har tatt ansvar for, men som ifølge opplysninger i medier dreide seg om en aksjon av en ukrainsk gruppe som opererer bak fiendens linjer. I forrige uke ble en viktig flybase og en rekke russiske jagerfly på Krym, som Russland annekterte i 2014, ødelagt av eksplosjoner.


Fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen