Brått steg temperaturen: Verdenshavene nå 1,5 grader over snittet

MOT MIDTEN AV mars begynte gjennomsnittstemperaturen i verdenshavene – som allerede var langt høyere enn gjennomsnittet – å stige. I dag er verdenshavene 1,5 grader celsius over det historiske gjennomsnittet og vesentlig høyere enn det nest varmeste året noensinne. Hva er i ferd med å skje i havet, og hva bør det fortelle oss om klimamodeller og klimapolitikk? Mer om det i ukas hovedsak, men først:

UKAS RUNDE 

 • EU har kommet fram til en avtale for å øke bruken av
  klimavennlig flydrivstoff. Det skriver Bloomberg. Målet er å gradvis få utslipp fra luftfartssektoren i tråd med grønne mål. 
 • En ny analyse konkluderer med at klimaendringer bidrar til Afrikas verste tørke på over 40 år. Det skriver Washington Post. Forskerne bak analysen konkluderer med at økende globale temperaturer har forstyrret værmønstrene som normalt sørger for nedbør i Etiopia, Kenya og Somalia.
 • Karbonfangstanlegget på Klemetsrud i Oslo risikerer å aldri bli ferdigstilt. Det skriver E24. I beste fall blir oppstarten enda et år forsinket, nå til 2027. «Vi ser alvorlig på situasjonen. Nye beregninger av kostnadene viser at vi ikke kan gjennomføre fangstprosjektet etter opprinnelig plan og

  Bli abonnent for å lese videre

  Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

  Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

  Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.