Børsjubel for president Trump og Facebook jobber med hemmelig sensurverktøy (Nyhetsbrev)

Telenor kan få bot på 906 millioner fra Konkurransetilsynet for å ha misbrukt posisjonen i mobiltelefon-markedet, Mulla Krekar er pågrepet etter at Høyesterett forkastet utleverings-anken, og partene i Colombia er klare for nytt forsøk på fredsavtale-signering. Ellers:

Utvist familie overlevde Kabul-terror 
Nyhetsbildet rundt Sylvi Listhaugs retorikk og asylpolitikk ville fort sett annerledes ut i dag hvis Subhan (2) og Alireza Farhadi (13) eller moren deres hadde blitt drept i selvmordsangrepet i Kabul på mandag. Familien, som ble sendt ut fra Norge mot sin vilje i oktober, overlevde IS-bomben som tok livet av 30 mennesker, men toåringen ble ifølge foreldrene lettere skadd, skriver Dagbladet. Farhadi-familien bosatte seg etter uttransporterningen i Kabul selv om de opprinnelig kommer fra Ghazni, fordi de mener sistnevnte er spesielt utrygg for dem. UDI har i år avslått omlag 75 prosent av asylsøknader fra afghanske borgere, mot 20 prosent i fjor. – Det er viktig å få ut informasjon om avslagsprosenten akkurat nå, sa Listhaug til VG i september. – Afghanistan er ikke trygt. Ikke for oss, og ikke for andre. Norske myndigheter bør stoppe med å sende folk tilbake hit, sier Najab Farhadi via tolk til aktivistbloggen Kabulblogs. På Politisk kvarter i morges ble saken tema da Mezyar Keshvari (Frp) og Sveinung Rotevatn (V) debatterte Afghanistan-returene.

 

尊敬的 Mark
Facebook strekker seg svært langt for å tekkes det kinesiske regimets kamp mot ytringsfriheten, og har i all hemmelighet laget et eget sensurverktøy som kan skjule poster med «forbudte temaer» fra brukere i bestemte geografiske områder. Verktøyet går lenger enn dagens manuelle sensur i land som Pakistan, Russland og Tyrkia, og kan gi en tredjepart i Kina full kontroll med å skjule for eksempel viral kritikk av myndighetene fra kinesiske brukere i sanntid. Det er ikke gitt at løsningen faktisk blir lansert, men verktøyet er allerede så kontroversielt internt at flere ansatte i Facebook som jobbet med å utvikle den, har sluttet i selskapet, ifølge New York Times. Mark Zuckerberg, som har drevet intens nettverksbygging i landet for å finne måter å operere på i det ekstremt lukrative kinesiske markedet, mener at «det er bedre for Facebook å gjøre offentlig samtale mulig, selv om det ikke er hele samtalen».

 

Lysglimts parti for sterk vrenging av politiske landskap
Etter medieavsløringene om den omstridte middagen hos investoren Mikkel Dobloug tidligere i høst har det blitt spekulert om et nytt, innvandringskritisk parti til høyre for Frp kom til å bli lansert før valgkampen. Men nå ser «Alliansen» ut til å ha kokt ned til et ettsaksparti for utmeldelse av EØS, med den entusiastiske Trump-tilhengeren Hans Lysglimt Johansen som foreløpig eneste «kjente» fjes. Verken Hege Storhaug, ekteparet Tybring-Gjedde, enmanns-analysesenteret Helge Lurås eller finansprofilene som var tilstede under Dobloug-middagen skal visst ha noe med partiet å gjøre. Lysglimt kaller partiet «en folkebevegelse som kommer til å vrenge det politiske landskapet i Norge», som både har et «spisst fokus» og er «bredt tverrpolitisk».

 

Trump = børsrally
Dow Jones-indeksen satte ny rekord i går, da den passerte 19 000 poeng for aller første gang i går. Også S&P 500-indeksen steg over 2200 poeng. Optimismen i markedet tilskrives delvis muligheten for at Donald Trumps overraskende seier i kombinasjon med republikanernes kontroll i Kongressen vil gi en god periode for investorene. Men USA Today påpeker at:  «Whether the bullish hype turns out to be the right trade remains to be seen, as Trump has yet to get the keys to the White House or make one of his campaign promises come true». Også i Asia og i mesteparten av Europa fortsatte børsoppgangen i går.

 

Hillary har fremdeles tapt
Om du i feeden din i dag får sjokkoverskrifter om hacking av valgsystemer og mulig gjenopptelling av delstater Hillary Clinton tapte, er det etter alt å dømme ønsketenkning fra venstresida. Flere statistikere har tilbakevist at det er dekning for påstandene om triksing med elektroniske stemmer, eller at det kan endre valgresultatet. Balubaen startet med at IT-eksperter merket seg at Hillary gjorde det dårligere i viktige valgdistrikter med elektronisk stemmegiving sett opp mot distrikter med papirstemmer. Men blant andre Nate Silver påpeker at effekten ikke er der når man kontrollerer for andre variabler.