Børge Brende får skyllebøtte av professor og ny avsløring om Trumps valgkampsjef – Dette bør du få med deg mandag 15. august

Det er godt å være tilbake fra ferie til et snev av politisk temperatur i forkant av Arendalsuka. Hadia Tajik mener Anders Anundsen skryter på seg økt politiinnsats Ap har æren for, Carl I. Hagen føyer seg til Frp-erne som hyller politiinspektørens innvandringsutspill, LO-leder Gerd Kristiansen vil ha en ny type statlige «faghøyskoler» og Hemsedal-debatten ruller videre: Høyre, Ap og Sp vil (i motsetning til Frp) ha flere yngre lekdommere. Ellers:

 

Diffuse Børge
– Regjeringen er passiv og har ikke noe overordnet konsept for hvordan Norge driver utenrikspolitikk, sier professor og NUPI-forsker Iver B. Neumann til Aftenposten. Han mener også at Børge Brende og co er «veldig passive» både når det kommer til innvandring og forholdet til henholdsvis EU og Russland – og at regjeringens linje er «ikke lag noen oppstand av dette, la oss gjøre som før». Brende selv har forøvrig brukt en del uker på å komme fram til følgende Donald Trump-kritikk (på Politisk kvarter i morges: «Mange av uttalelsene skaper uro, og det er nesten så man ikke tror hva man hører».

 

Crooked konsulentfortid
Trumps eneste valgkampstrategi for øyeblikket ser ut til å være at media er hovedfienden. «I’m not running against Crooked Hillary, I’m running against the crooked media», sa han i går. Den siste tiraden om kom etter New York Times’ kikk bak kulissene på Trump-stabens totalt mislykkede forsøk på å strigle kandidaten en smule. Men de dårlige nyhetsukene fortsetter. Ukrainas antikorrupsjonsbyrå har nå frigitt håndskrevne, hemmeligholdte regnskapsnotater om planlagte utbetalinger på 12,7 millioner dollar fra den gjennomkorrupte kretsen rundt Viktor Janukovytsj til den daværende konsulenten Paul Manafort i 2007-2012. Det er velkjent at Manafort – nå Trumps valgkampsjef – hadde fingrene dypt i grøten under Janukovytsjs Putin-støttede president-kampanje og -periode, men de nye detaljene øker oppmerksomheten rundt amerikanerens skruppelløse konsulentkarriere.

 

Sekstisjuende beste
Kinesiske universiteter er for første gang inne på topp hundre-listafra analyseselskapet Shanghai Ranking Consultancy. (58. og 71.plass) Harvard regjerer på toppen av den svært USA-dominerte lista for 14. år på rad, fulgt av Stanford, Berkely og Cambridge. Københavns universitet er nå på 30. plass på lista og svenskenes Karolinska på 44., mens Universitetet i Oslo dukker opp på 67. plass. Det er kanskje verdt å merke seg at rangeringen er kritisert for å favorisere realfagprestasjoner foran humanistiske fag, uten at NTNU og deres nobelprisvinnere er inne blant de øverste hundre av den grunn.

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter