Boom/bust i olje, Trumps overgangsproblemer og nye Brexit-toner fra Angela Merkel

Årets minst overraskende oppsigelse er et faktum, Arbeiderpartiet vil begrense avgiftsfritaket for elbiler og Det internasjonale energibyrået spår underskudd på olje i 2020-åra og eksplosiv vekst i investeringer – etterfulgt av et nytt, brutalt prisfall.

Ellers:

Gårsdagens tweet fra @realdonaldjtrump om at overgangsprosessen til hans presidentskap er «veldig organisert» står i kontrast til den brå oppsigelsen av New Jersey-guvernør Chris Christie som overgangssjef fredag, oppsigelsen av to sentrale sikkerhetseksperter i overgangsteamet i går, manglende utenriks-briefinger og statsledere verden over som sliter med å komme i kontakt med den blivende presidenten. CNN skriver at det er Trumps svigersønn Jared Kushner – hvis far for tolv år siden ble straffeforfulgt for skatteunndragelser av daværende statsadvokat Chris Christie – som står bak «utrenskingen» av Christie-lojalister i Trump-teamet. (Trump-leiren kontrer med at den komplekse overgangsprosessen ikke alltid har gått på skinner for tidligere presidenter, heller).

At Kushner blir en sentral figur i styringen av verdens mektigste stat de neste fire årene synes uansett åpenbart: Det er nå søkt om øverste sikkerhetsklarering for ham, slik at han kan motta de daglige president-briefingene – hvilket ifølge NBC muligens strider mot loven som sier at presidenten ikke kan utnevne nære familiemedlemmer til sentrale regjeringsposisjoner. Ny sikkerhetspolitisk rådgiver til Trump er for øvrig Frank Gaffney, konspirasjonsteoretiker som mener Barack Obama var et ledd i en muslimsk plan om å infiltrere amerikanske myndigheter. Mer om Gaffneys verdensbilde her.

 

Mens russiske bomber nok en gang regner over Aleppo og irakiske styrker fortsetter den trolig måneder lange innsatsen for å renske IS ut av Mosul, er det oppnådd våpenhvile i den andre store krigen i Midt-Østen – i Jemen. Til protester fra regjeringen skal den Saudi-ledede koalisjonen som beskytter den ha inngått en avtale med Houthi-opprørsgruppa om å stilne våpnene fra og med i morgen. USAs utenriksminister står bak forhandlingene og sier ifølge Reuters at partene har blitt enige om å arbeide mot etableringen av en ny regjering i landet før året er omme. Den forrige våpenhvilen i Jemen, der 10 000 er drept og over 3 millioner sendt på flukt det siste halvannet året, og der Saudi-Arabia anklages for krigsforbrytelser og storstilte angrep på sivilbefolkningen, brøt sammen i august.

 

EUs kompromissløse tone overfor et Storbritannia på vei ut av unionen ser ut til å mykne: Angela Merkel setter nå døra på gløtt for forhandlinger om den frie flyten av arbeidskraft på tvers av europeiske grenser. Dermed er det en mulighet for at Storbritannia også i framtida kan selge varer og tjenester tollfritt til 500 millioner europeere og samtidig ha selvråderett over immigrasjonen, noe som var det kanskje viktigste poenget for Brexit-bevegelsen. I en tale i Berlin stadfester Merkel at unntaksregler for Storbritannia setter hele EU-samarbeidet i fare, men sier hun mener det trengs diskusjoner om når friheten til bevegelse trer i kraft. «Fri bevegelse gjelder for meg i den forstand at arbeidstakere selv tjener pengene han trenger for seg og sin familie i det andre medlemslandet», er kansleren sitert på i The Guardian.

God lunsj.

Med vennlig hilsen,
Pål Nordseth
Redaktør i Filter Media