Bomopprørere om Frps skisse: «Bløffmakere av verste sort»

Siv Jensen får kraftig kritikk av tidligere lojale velgere.

Responsen på Frps bompengeskisse-stunt søndag får ingen applaus i bomopprørernes grupper på Facebook. Snarere tvert imot. Flere gir uttrykk for at de nå forlater partiet, etter å ha stemt på Frp i mange år.

Flere av gruppene har flere titalls tusen medlemmer som til sammen deler et tosifret antall innlegg hver dag, som hver får flere hundre kommentarer og titalls delinger. Stort sett alt mediene publiserer om temaet deles og diskuteres i gruppene, inkludert Frp-politikeres ulike utspill for å håndtere krisen. Alt fra Frp-lokalpolitikere til eks samferdselsminister Ketil Solvik Olsen deltar i gruppedebattene, i forsøk på å snu skuta. Da Filter Nyheter sjekket stemningen i juni, da Siv Jensen kalte inn til krisemøte første gang, fant vi at mange totalt avviste partiets forsøk på å håndtere krisen.

Både Venstre og Frp har nå i tur og orden kalt inn til krisemøter om bompenger.

Søndag nådde altså uroen i regjeringen et foreløpig høydepunkt, da Frp plutselig innkalte til landsstyremøte og pressekonferanse for å fortelle at de godtok en «skisse til løsning» som KrF og Venstre benektet at det var noen enighet i regjeringen om.

Nå har Jensen altså presentert og fått godkjent en krisepakke av eget landsstyre, som etter lekkasjene å dømme innebærer to milliarder i året i ti år fremover. Halvparten skal gå til bypakkene, en femdel til kollektivt generelt, og en tredel til bomkutt i distriktene. Av bypakkepengene skal halvparten brukes til bomkutt.

Filter Nyheter har nå tatt en ny dukkert i gruppene for å sjekke om Frp med dette har klart å blidgjøre opprørerne. Det korte svaret er nei.

Misliker egenandel-krav til kommunene

I den Oslo-tilhørende gruppen «JA til miljø, NEI til bompenger!» Kommer en med følgende vurdering:

«Hele seansen med det annonserte ekstraordinære møtet i FrP, med påfølgende pressekonferanse, er jo bare for at FrP skal komme i media og snakke om sine partisaker. Ingenting er ennå bestemt, selv om Frp har gjort seg opp sin mening. Som det ble skrevet i VG kan ikke Frp inngå en avtale med seg selv».

Uttalelsene kommenterer et innlegg av FNB-topp Bjørn Revil, hvor han postet en lenke til VGs sak med tittelen «Solberg: Høyre sier bompenge-ja, om de andre er enige» og beskjed om at han er «ikke veldig imponert», særlig over Frps krav om at kommunene må garantere en viss andel av finansieringen i nye veiprosjekter.

Han får støtte fra flere, som blant annet bekymrer seg for at det vil gå utover kommunale tjenester:

«Kommunene betale mer? Fra hvilken budsjettpost da? Stenge noen flere eldresenter da, mindre hjemmehjelp, dyrere egenandeler, masse muligheter».

Revil får også motstand på formuleringen om at Frp vil få kommunene til å bidra mer for samferdselsinvesteringer. Han blir minnet om at også statens penger for det meste består av folks skatteinnbetalinger (Revil har uttalt at han ikke ønsker å finansiere veier gjennom skatteseddelen, som FNB på Vestlandet går inn for).

«Panikk i tullingklubben»

I den nasjonale gruppen «Bomfritt Norge!» blir Frp harselert med, nærmest uansett hva de kommer med. Et utspill om at regjeringen og Frp med samferdselsminister Jon Georg Dale legger ned tre bomstasjoner på Lister den 27. august får den spydige kommentaren «Panikk i tullingklubben?». Andre imiterer uttalelsene som vil komme etter valget er over.

«Så kan han grine etter valget…: «Vi har jo vist handlekraft, vi har lagt ned to bomstasjonararararararrrrr!!!» 😂😂🤣🤣🤣🤣»

Frps skisse-enighet ble raskt skutt ned som «av liten betydning» for bilister flest av Transportøkonomisk Institutt (TØI). «Er det dette Frp kalte en stor seier?», spør en bompengemotstander i gruppen.

Lei sirkuset

I gruppen «Bomfritt Jæren – NOK er NOK» deler en lokal Frp-politiker partileder Siv Jensens videopost fra egen Facebook-side, hvor hun gir sin versjon av hva som egentlig foregår i regjeringen. Kommentarfeltet er en lang diskusjon mellom lokale Frp-politikere og folk som avviser Jensens utsagn.

De lokale Frp-politikerne som engasjerer seg får passet påskrevet, og karakteristikkene av partileder Jensen sitter løst.

Andre reagerer bare med en rekke oppkast-fjes.

Desillusjonerte Frp-fans

En som omtaler seg selv som en trofast Frp-velger gjennom 40 år, kommer med følgende frustrerte kraftsalve mot eget parti:

«Nå må dere i ledelsen i Frp slutte å holde velgerne deres for narr. Slutt med pisspratet. Bestem dere, sett hardt mot hardt eller legg ned hele partiet. Vi er lei dette forbannede sirkuset nå. Timeglasset er i ferd med å renne ut».

Hva som blir sirkusets finalenummer er fortsatt i det blå. Venstres stortingsgruppe varslet onsdag ettermiddag at de sender inn en revidert variant av den omtalte skissen, men Siv Jensen gikk raskt ut og avviste at det blir noen videre forhandlinger.