Bli klokere på Taiwan og Pelosi – og få med deg disse ferske tv-nyhetene

Redaksjonens ukentlige kulturtips. Du har tilgang til denne artikkelen fordi du er abonnent hos Filter. Takk for det!


LANGLESING 1: Denne helga slår det kinesiske missiler ned i havet like utenfor kysten av Taiwan. Den tett befolkede øya i Sør-Kina-havet fungerer i praksis som en moderne og uavhengig, demokratisk stat, men kommunistregimet i Beijing insisterer på at den er en del av Kina, og derfor anerkjennes den bare av en håndfull nasjoner. Antakelig er det bare USAs bevisst vage og implisitte sikkerhetsgaranti som hindrer befolkningen på 23 millioner innbyggere å bli underlagt Xi Jinpings stadig mer autoritære styre.

Hvordan havnet Taiwan med denne merkelige politiske statusen? Og hvordan kan en tilspissing av konflikten arte seg? Det skriver Jan Arild Snoen om i sin bok «Den nye kalde krigen: USA mot Kina», som kom i fjor. Selv om det er verdt det behøver du ikke stikke innom bokhandelen: Kapittelet om Taiwan er i anledning Nancy Pelosis kontroversielle Taipei-besøk publisert åpent hos Minerva denne uka.


LANGLESING 2: Nancy Pelosi, ja. Den mektige, 82 år gamle Baltimore-kvinna har aldri vært direkte ukontroversiell, men knapt noen gang så omdiskutert som nå. I ytre høyre-kretser er hun «ondskapen inkarnert», for å sitere Texas-mannen som denne uka ble dømt til fengsel for sin rolle under Kongress-stormingen i fjor. Nå mener også mange av hennes meningsfeller at Representanthus-speakeren, med sin reise til Taiwan, har...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.