Onsdag 6. juli på tre minutter: Blair får dommen over Irak-krigen og Se og Hør-topper tiltalt for snoking i Danmark

Sylvi Listhaug har en slags lansering av partilederkandidaturet sitt i VG, resten av Frp boikotter Norwegian etter Torrevieja-tur, og det britiske pundet er på sitt laveste på 31 år. Ellers: 

 

Dommen over Blair
Chilcot-rapporten legges fram nå klokka 12, etter sju års(!) granskning av maktpersonene bak Irak-krigen. At hele krigen var tuftet på løgn om Saddams ikke-eksisterende masseødeleggelsesvåpen, bør være velkjent. På det rene er også at Tony Blair og hans spinndoktor Alastair Campbell i 2003 jazzet opp sentrale formuleringer i det grovt feilaktige etterretnings-sammendraget som ble den offisielle begrunnelsen for krigen. Men det blir interessant å se om den 2,6 millioner ord (!) lange rapporten i dag gir noe svar på hva Blair egentlig lovet George W. Bush bak ryggen på det britiske folk, og om den gir noe dypere innblikk i hvor enkelt det var for et lite knippe hauker i USA og Storbritannia å forlede FNs sikkerhetsråd og offentligheten til en slags legitimitet i forkant av invasjonen og det katastrofalt dårlig planlagte etterspillet i Irak. Vi vil forhåpentligvis også få en påminnelse om hvordan britiske myndigheter drev varsleren David Kelly til selvmord på ei gresslette i Harrowdown Hill.

 

Gjør livet gladere!
I Danmark er åtte personer og Se og Hørs utgiver Aller Media tiltaltfor å systematisk ha overvåket kjendisers kredittkortbevegelser ved å bestikke en ansatt i betalingsselskapet PBS gjennom flere år. Blant de tiltalte er to av sladderbladets tidligere sjefredaktør Henrik Qvortrup og hans etterfølgere Per Ingdal og Kim Henningsen.Den korrupte innsideren er også tiltalt for hacking. Etterforskningen har ikke gitt grunnlag for tiltale knyttet til antatt utlevering av passasjeropplysninger fra en ansatt i et flyselskap eller påstått ulovlige kilder i kongehuset.

 

«Ekstremt uforsiktig» blir valgkamprefreng
Som de fleste spådde, nøyde FBI seg i går med en streng reprimande i stedet for å innstille på en strafferettslig siktelse mot Hillary Clinton og staben hennes i epostserver-skandalen. Men for en reprimande! Siste halvdel av følgende setning fra FBI-direktørens pressekonferanse ligger garantert klar som valgkampvideo hos Trump-leieren allerede: «Although we did not find clear evidence that Secretary Clinton or her colleagues intended to violate laws governing the handling of classified information, there is evidence that they were extremely careless in their handling of very sensitive, highly classified information».  

 

En offiser og en krigsherre
Tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum er tiltalt av Økokrim for korrupsjon, underslag, økonomisk utroskap, tyveri og brudd på eksportloven etter Dagbladets avsløringer om de såkalte nigeriabåtene.  Påtalemyndigheten mener blant annet å kunne bevise straffbare pengeoverføringer  til Stavrum fra det britiske selskapet CAS Global, som fungerte som mellommenn i salget av sju marinefartøy til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo i Nigeria.

 

God, sen lunsj!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter