Fredag! Bergenspolitiet (hvem ellers) fikk fem kilo amfetamin i fanget uten å etterforske saken, 300 migranter ble pågrepet i opptøyene i Bulgarias største flyktningleir, og både MDG og SV får bøter for å ikke ha sikret partimedlemmene mot hakerangrep. Ellers:

Nominasjonskrig i Ap
Bjarne Håkon Hanssen (lobbyisme / Ap) beskyldes for å ha truet den 25 år gamle partifellen Jorid Nordmelan i et forsøk på å få henne til å trekke seg fra tredjeplassen på stortingslista for Nord-Trøndelag Ap. Nordmelan står i veien for en fraksjon som mobiliserer for å få fylkesråd Terje Sørvik (49) inn på sikker plass. Ifølge Adressevisen kilder, ringte den tidligere First House-partneren og statsråden til Nordmelan og hevdet at Ap-ledelsen sentralt mente hun var på «feil lag», at hun ikke hadde støtte fra dem og at det ville påvirke muligheten hennes for verv i partiet senere om hun ikke trakk seg. Nestleder Hadia Tajik avkreftet på forespørsel fra Nordmelan at dette stemte, og varslet samtidig partileder Jonas Gahr Støre om saken, ifølge kildene. – Dette er trist og meget alvorlig, sier Arild Grande, som er innstilt på andreplass av nominasjonskomiteen, der Hanssen og co ønsker Sørvik. LO i Nord-Trøndelag mener Ap-veteran Hanssen har misbrukt sin maktposisjon. Kommunikasjonsrådgiveren selv nekter å kommentere innholdet i samtalen med Nordmelan, som han kaller en «vennesamtale». Dagbladet poengterer forøvrig at 25-åringens mor, Namsos-ordfører Arnhild Holstad, tidligere var Hanssens politiske rådgiver. To be continued.

God helg, kloden!
Ikke for å ødelegge fredagsstemninga, men isbreene i Norge er trolig mindre nå enn på mange hundre år, ifølge NVE. Det mest oppsiktsvekkende eksempelet er Gråfjellsbreen ved Folgefonna, som har trukket seg 117 meter tilbake bare i 2016, og 425 meter de siste ti åra. NVE har gjort målinger ved 36 breer, hvorav 30 har minket. Samtlige er mindre enn da målingene startet rundt 1900, men bresmeltingen har pågått mye lenger enn det. Samtidig beskriver forskere i Arktis i dag overfor The Guardian hvordan den stadige hurtigere is-smeltingen der kan trigge 19 forskjellige vippepunkter med katastrofale ringvirkninger så langt unna som Det indiske hav. (Les hele rapporten fra Arctic Resilience Assessment her).