Bildet som sjokkerer: USAs topphemmeligheter på golfklubbgulvet

DERFOR MÅTTE DE INN PÅ MAR-A-LAGO: Dagens foto er det kanskje Justisdepartementet i USA som har publisert? På et ornamentert vegg-til-vegg-teppe, like ved en kasse med innrammede tidsskrift-forsider, ligger hauger med statlige dokumenter – sladdede, bortsett fra forsidebladene, som er merket «Secret» og «Top secret». Bildet, er tatt på Donald Trumps eiendom Mar-a-Lago, er vedlagt departementets svar på ekspresidentens anmodning om at en tredjepart skal gjennomgå materialet som ble beslaglagt tidligere i sommer.

Der heter det at departementet, stikk i strid med Trump-advokatenes forsikringer før ransakingen fant sted, hadde indikasjoner på at slike dokumenter ble holdt skjult for departementets etterforskning og gjemt andre steder enn på det avlåste lageret der Trump hevdet de lå sikkert. Når FBI-agentene ankom Mar-a-Lago 8. august fant de ifølge Justisdepartementet dobbelt så mange graderte dokumenter som Trump frivillig hadde meldt fra at han ville levere tilbake, inkludert flere som befant seg på hans kontor.

Det er nå klart at departementets etterforskning fokuserer på å bevise at Trump og hans folk aktivt forsøkte å motarbeide arbeidet med å sikre dokumentene, skriver New York Times


OKKULTISME OG RASETEORIER I USKJØNN FORENING: Den russiske fascist-filosofen Aleksandr Dugin har hatt en høy stjerne i ytre høyre-miljøer i vesten en god stund. Med sine okkulte teorier og skjeggete åsyn har han dessuten skapt assosiasjoner til Rasputin, mystikeren som sies å ha hatt stor innflytelse på hoffet til tsar Nikolaj den andre i årene før Den første verdenskrigen. At dagens Kreml er noe i nærheten av like lydhøre for Dugins ideer om et Russland som menneskehetens «kjerneland» og konspirasjonsteorier om USA, EU, jøder og frimurere er det grunn til å ta med store mengder salt. I forrige uke dukket Dugin likevel opp i nyhetsbildet da datteren – som selv var en velkjent ytre høyre-profil i Russland – ble drept i et bombeattentat. Vår ekspert på konspirasjonsteorier har derfor skrevet den definitive innføringen i hvem Aleksandr Dugin er og hvor de mildt sagt spesielle teoriene hans stammer fra. Les den her!


  • Æsj, støtte du på den forhatte betalingsmuren igjen? Vi er like lite glade i den som deg, men noe må vi gjøre for å holde butikken åpen. Heldigvis er vi ikke kravstore: For bare 70 kroner i måneden får du full tilgang til alt eksklusivt stoff vi publiserer, inkludert spaltene og nyhetsbrevene Filter KONSPI, Filter X, ELENDIG FREDAG og den daglige nyhetsoppsummeringen Filter KAFFE. Helt nye spalter er dessuten på vei, og de kommer uten ekstra kostnad! Klikk her for å lese mer

INGEN STREAM I NORD STREAM: Vi har ingen gode energinyheter til deg i dag heller, dessverre (vi har en i morgen, men det kommer vi tilbake til). I øyeblikket er den totale mengden russisk naturgass som fraktes gjennom Nord Stream 1-ledningen til verdensdelen du bor i, lik null – ledningen er nemlig stengt for vedlikehold for andre gang på to måneder, og denne gangen varer det ifølge Gazprom til lørdag. Nok en gang sier vestlige myndigheter at det ikke er hold i russiske påstander om at sanksjonene fører til mangel på kompressordeler, og denne gang er ikke engang vestlige teknikere involvert i arbeidet (tyske Siemens, som leverer kompressoren, sier de står stand-by for å bidra dersom de blir bedt om det). Frykten er selvsagt stor for at ledningen (som allerede bare frakter en brøkdel av normale gassmengder) skal stenges permanent og vanskeliggjøre den europeiske innsatsen for å fylle gasslagrene før vinteren.

Også Frankrike mister nå russiske gassleveranser, angivelig på grunn av en disputt om betaling mellom Gazprom og Engie, men franske myndigheter sier de var forberedt. Kilowattprisen i landet er nå på over 20 kroner kilowattimen, et nivå også Norge kan oppleve i vinter, advarer analytiker. 


ANKOMMER TROLIG KJERNEKRAFTVERK I MORGEN: I Ukraina er inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået på vei til Zaporizjzja, der de er ventet å ankomme i morgen for å ta Europas største kjernekraftverk i øyensyn for første gang siden området ble okkupert av Russland i mars, og etter at anlegget ved flere anledninger har tatt direkte treff av artilleri. Det har også vært rapportert om mishandling av den ukrainske staben som arbeider ved kraftverket. Inspeksjonen skjer etter flere måneders forhandlinger for å få de nødvendige forsikringene om sikkerhet fra begge de krigende partene, og fortsatt er det usikkert hvor lenge inspektørene får jobbe på stedet, ifølge Reuters. Siste nytt er at byen Enerhodar i umiddelbar nærhet av Zaporizjzja er under russisk beskytning.

Ha en fortsatt god onsdag! Hilsen Filter-redaksjonen