VAKSINENYTT: I dag ankommer de første 4000 dosene av Moderna-vaksinene til Norge. Dosene vil bli distribuert til Oslo. Samtidig har legemiddelselskapet AstraZeneca bedt Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) om å godkjenne deres vaksine. EMA varsler at anbefalingen kan komme 29. januar. Hvis alt ellers går etter planen, betyr det at Norge vil motta en million doser i midten av februar. AstraZeneca er, i motsetning til de to første vaksineprodusentene Pfizer og Moderna, en gigant innen legemidler. En annen gigant nærmer seg innspurten av sin vaksine, nemlig Johnson&Johnson, er ventet å søke om hastegodkjenning i USA i løpet av januar. Det er disse siste to vaksinetypene som vil utgjøre de største vaksinevolumene i Norge. Johnson&Johnson har også forpliktet seg til å levere 500 millioner doser til fattige land - men ikke før i 2022.

Det var de gode nyhetene! Fortsatt er det flere store og åpne spørsmål om hvordan vaksineringen vil påvirke utviklingen av pandemien, og dermed våre hverdagsliv, i ukene fremover. Burde vaksinerte få et «sertifikat» som fritar dem fra koronarestriksjoner? Og burde vaksineringen i Norge heller skje i regionale vaksine-senter enn i hver enkelt småkommune? Vi har samlet det vi vet om hva vaksinene betyr for livene våre de neste ukene og månedene i denne artikkelen.

SMITTEKJØR I BERGEN: Det såkalte R-tallet i Helse Bergens område, som representerer hvor mange en koronasmittet i snitt smitter videre, har økt fra 1 i forrige uke til 1,7. En god del skyldes tilførsel utenfra: Uten importsmitten er R-tallet 1,3. Siden i går har 32 nye ansatte i Helse Bergen fått påvist koronasmitte. Totalt har 36 ansatte fått påvist viruset hittil i år.