Betyr dette slutten for Angela Merkel?

Angela Merkel.

Er Angela Merkel, den 63 år gamle kristeligdemokraten som i snart 13 år har styrt Europas største land med stødig og pragmatisk politikk i ferd med å miste sin sterke posisjon både hjemme og ute? Flere analytikere og politiske kommentatorer har helt siden det tyske valget i fjor høst, der Merkels parti fikk sin laveste oppslutning i hele etterkrigstiden, spådd at en æra i tysk politikk snart kan være over. Ikke bare tok det Merkel over seks måneder å stable en styringsdyktig regjeringskoalisjon, bestående av hennes eget parti CDU (Den kristeligdemokratiske union), CSU (Den kristensosiale union) og SPD (Sosialdemokratene), på beina. Den siste uken har vært preget av åpne, interne konflikter - der innenriksministeren fra kristeligdemokratenes søsterparti CSU har truet med å trekke seg, med den potensielle regjeringskrisen dette kunne ha ført til.

Fem scenarier - der alle taler imot Merkel

CSU-leder og innenriksminister Horst Seehofer foreslo altså å nekte innreise for asylsøkere til Tyskland dersom de først hadde ankommet et annet europeisk land. Da Merkel sa nei, truet Seehofer med å trekke seg fra rollen som innenriksminister. Situasjonen ble til slutt løst ved at forbundskansleren inngikk kompromisser på det som er noen av hennes politiske kjerneområder: Troen på bevegelsesfrihet i EU, samt ønsket om å gi beskyttelse til mennesker på flukt - her utfordret av idéen om strengere grensekontroll på bakgrunn av de siste årenes høye asyltilstrømning. [caption id="attachment_3592" align="alignnone" width="1600"] Horst Seehofer.[/caption] Resultatet ble først en enighet om å opprette

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.