Beleiringen av Azovstal er over – hundrevis tvangsdeportert

SISTE: Tyrkia blokkerer første steg i den formelle prosessen for opptak av Sverige og Finland i Nato, melder Financial Times (via NRK). 

BELEIRING ER OVER: Slaget om Azovstal-stålverket – den siste gjenværende lommen av ukrainske soldater i Mariupol – er over. Det russiske forsvarsdepartementet sier 959 er hentet ut av bunkersene i bakken under det utbombede industriområdet siden mandag, og fraktet til russisk-kontrollerte områder. Ukrainske myndigheter forsøker å forhandle fram en avtale der de slippes fri mot at det samme skjer med russiske krigsfanger, men det uvisst om forslaget fører fram. Det er heller ikke klart hvor mange personer som totalt har forlatt stålverket, skriver BBC News. Full russisk kontroll over Mariupol er en etterlengtet seier for Vladimir Putin og de russiske styrkene, som dermed kontrollerer Azov-havet og ei landstripe over til Krim-halvøya.

BLE TVANGSDEPORTERT – FORTELLER TIL FILTER: «Jeg så to menn bli tatt ut av bussen. De ble bundet og fikk bind for øynene før de ble puttet inn i en bil som kjørte dem vekk. Jeg vet ikke hva som skjedde videre med dem», sier den ukrainske flyktningen Alina, som Ukraina-ekspert John Færseth har intervjuet i den siste utgaven av spalten Filter KONSPI. Alina ble øyevitne til den såkalte «filtreringen» som russerne utsetter tvangsdeporterte ukrainere for. For noen dager siden uttalte det ukrainske menneskerettsombudet

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.