Bekymringsmeldinger kom ikke fram

Barneminister Kjersti Toppe (Sp) lover en uavhengig gransking av hva som har skjedd i barnevernsaken som ble kjent i dag. Et uvisst antall bekymringsmeldinger sendt til barnevernet i 244 norske kommuner siden 2020 er ikke kommet fram og er derfor aldri blitt vurdert. I Bergen kommune, som oppdaget feilen forrige uke, vet man at det dreier seg om minst 21 meldinger. 

Ifølge NRK var det Kommunenes sentralforbund (KS) som for tre år siden fikk IT-selskapet Visma til å lage en felles portal for norske kommuner der hvem som helst kunne varsle om barn de fryktet ikke fikk god nok omsorg. 244 kommuner tok i bruk portalen, som skulle være knyttet mot andre kommunale systemer – inkludert saksbehandlingssystemet Familia, som brukes av barnevernet. Først nå er det oppdaget at ikke alle meldingene er lagret i dette systemet. Folk som har sendt inn bekymringsmeldinger siden 2020 bes derfor ta kontakt med sin kommune på ny.

Datatilsynet sier saken også kan innebære brudd på personopplysningsloven.

HØSTET GEVINSTER I RUSSISK OLJETRANSPORT: Dagens Næringsliv avslørte i helga at et nystartet norsk-sveitsisk selskap – Fractal Shipping – det siste året har tjent opp mot 30 milliarder norske kroner som en del av Russlands såkalte skyggeflåte (også kalt «Putins dark fleet of tankers»). Per i dag har ukjente kjøpere, de fleste med base i Kina, India og Emiratene, samlet en flåte på 130 tankskip som går i trafikk på russiske havner og frakter olje ut av Russland. De fyller et hull i Russlands transportbehov etter at vestlige rederier og skipseiere sluttet å gå til russiske havner på grunn av sanksjonene. Karl Martin Nygaard, en av direktørene i Fractal Shipping, legger ikke skjul på at de er markedet for å tjene penger, men avviser at selskapet er en del av Russlands skyggeflåte: «At noen selskaper velger å selvsanksjonere seg i forhold til Russland, det er opp til dem», uttaler han til DN. Russland satte i fjor rekord i oljeeksport, noe flere eksperter mener er et tegn på at sanksjonene ikke virker. 

  • Årets spesialutgave av Filter-magasinet kommer i juli og er i sin helhet viet «Russlands andre stemmer» – tekster fra russere i og utenfor hjemlandet som står opp mot Vladimir Putins undertrykkelse og krigen i Ukraina.
  • Samtidig donerer vi halvparten av inntektene fra nye årsabonnementer i juni og juli til Mediazona, en av de få uavhengige redaksjonene som fortsatt driver kritisk, granskende journalistikk i Russland. Les mer her, bli med på kronerullingen og tegn et abonnement nå for å få spesialutgaven i postkassa i sommer (og før den tid juninummeret, som også blir bra!).

KOMFORT FORAN SIKKERHET? Etter at minst 275 mennesker omkom og rundt tusen ble skadd da tre to passasjertog kolliderte med et godstog i Odisha i India på fredag, er søkelyset på jernbanesikkerheten i landet der 20 millioner mennesker tar tog hver eneste dag. Administrasjonen til statsminister Naredra Modi har gjort enorme investeringer i jernbane de siste årene, men New York Times peker på at «initiativene har blitt rettet mot å forbedre fart og komfort og ikke det grunnleggende som får tog fra A til B uten uhell». Modi har frontet moderne, elektriske tog, høyhastighetsforbindelser mellom storbyene, og spektakulær sikkerhetsteknologi, men fokus på nye tog i «verdensklasse» og frierier til utenlandske investorer kan altså ha gått på bekostning av passasjerene på eldre togsett. Generelt er togsikkerheten i India svært mye bedre i dag enn fram til 2000-tallet, da det fortsatt var hundrevis av alvorlige ulykker årlig. Men midt i en flom av penger til infrastruktur har midlene øremerket til vedlikehold gått ned, skriver New York Times.

Foto: Diego Delso (CC BY-SA 4.0)