Begge partiene floppet i valget, men kan vente seg millioner fra staten de neste årene

Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen og Demokratene-leder Geir Ugland Jacobsen.

– Du verden hva de har gått glipp av der. Dette var min store sjanse for et comeback på Stortinget. Det sier Demokratenes listetopp i Agder-fylkene Vidar Kleppe til Fædrelandsvennen onsdag. Kleppe klarte ikke å sikre seg en stortingsplass. Det gjorde heller ingen andre i partiet hans: Demokratene oppnådde bare 1,1 prosent oppslutning på landsbasis. Men selv om listetoppene ikke kan smile hele veien til Stortinget, blir det hyggelig å gå i banken. Partiet kan nemlig vente seg en klekkelig sum i støtte fra staten. Støtten baserer seg på et fastsatt kronebeløp per stemme. I valgkampen har Demokratene-leder Geir Ugland Jacobsen brukt den potensielle pengestøtten som et selvstendig argument for at folk skal stemme på dem:

Får tosifret millionbeløp fra staten etter fiasko-valg

Hadde Demokratene klart å kapre et stortingsmandat (eller havnet over 2,5 prosent oppslutning), ville partiet også ha fått utbetalt en «grunnstøtte» fra staten. For inneværende år ligger denne på 3 464 678 kroner. Grunnstøtten må partiledelsen se langt etter. Men totalt 34 045 personer ga i år sin stemme til det nasjonalistiske partiet, som har profilert seg på «antiglobalisme» og radikal innvandringsmotstand under mottoet «Alt for Norge». Legger man 2021-satsene til grunn, kvalifiserer stemmetallet til en sentral partistøtte på 3 267 955 kroner. Satsene er relativt stabile fra år til år. Det betyr at Demokratene samlet sett kan forve...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.