Bærum-skytter terrorsiktet, flystans i Hong Kong og den -egentlige- sannheten om Epstein


SIKTET FOR TERROR: Siktelsen mot Philip Manshaus (21), som lørdag gikk til angrep på al Noor-moskeen i Bærum med skytevåpen før han ble overmannet av to av moskeens medlemmer, er utvidet til å omfatte terror (han er tidligere siktet for drapsforsøk og for drap på sin 17 år gamle stesøster). Manshaus har ifølge politiet gitt uttrykk for høyreekstreme holdninger på forskjellige nettforum, og tidligere medelever av 21-åringen har ifølge VG reagert på hans kvinne- og innvandringsfiendtlige standpunkter. 21-åringen nekter straffskyld, lar seg ikke avhøre av politiet  og begjærte seg løslatt da han ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag.

PST har bekreftet at de mottok et tips om Philip Manshaus’ ekstremistiske holdninger for ett år siden, uten at det ga dem grunn til å tro at en terrorhandling var under oppseiling. På en pressekonferanse hos PST i dag kom det fram at de tidligere i sommer sendte ut en ny vurdering av trusselen fra høyreekstreme miljøer i Norge, med en «skarpere begrunnelse» for trusselnivået (som ellers er uendret). Bakgrunnen skal ha vært situasjonen internasjonalt etter flere store høyreekstreme angrep, og hvordan dette har påvirket norske høyreekstremister.

ORDFØRERKANDIDAT SPREDDE RASISME: Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Nesodden kommune, John Brungot, er ekskludert fra partietetter at Filter Nyheter søndag avslørte hvordan han har brukt ord som «dødsfiender» og «barbarer» om muslimer, og spredd rasistiske konspirasjonsteorier på Facebook. «John Brungots holdninger til islam og muslimer er ikke forenlig med å være medlem av FrP», fastslår leder i Frps organisasjonsutvalg, Alf Erik Andersen. Brungot har gjennom flere år vært aktivist i «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN), en organisasjon som bruker så aggressiv retorikk om muslimer at påtalemyndigheten mener flere av løpesedlene de tidligere har delt ut rammes av den såkalte rasismeparagrafen i straffeloven.

FULL STANS: Alle avganger fra den internasjonale flyplassen i Hong Kong er i dag kansellert på grunn av de store folkemengdene som demonstrerer i hovedterminalen, melder BBC News. Publikum anmodes av myndighetene om å holde seg borte fra flyplassen, som er en av verdens travleste luftfartsknutepunkter. De enorme, folkelige protestene mot de Kina-tro myndighetene i den tidligere britiske kronkolonien viser ingen tegn til å ebbe ut, ti uker etter at de ble startet som respons til en kontroversiell lovendring om utlevering av kriminelle. Det er fjerde dag på rad at tusener av demonstranter er samlet i hovedterminalen på flyplassen med paroler som «Hong Kong er ikke trygt» og «skam over politiet» og utgjør det ledelsen kaller «en alvorlig forstyrrelse» av driften. Søndag ble de møtt med tåregass og ikke-dødelig ammunisjon fra politiet, som kritiseres av blant andre Amnesty for å eskalere voldsbruken.

KONSPI-PRESIDENTEN: Konspirasjonsteoriene florerer etter at den overgreps- og traffickinganklagede amerikanske mangemillionæren Jeffrey Epstein ble funnet død i sin fengselscelle lørdag. En rekke fremstående politikere og mediefolk, inkludert president Donald Trump, har viderebrakt substansløse spekulasjoner om at Epstein ble tatt av dage for å beskytte mektige medlemmer av hans angivelige pedofiliring – især Bill Clinton, som i likhet med såvel den britiske prins Andrew som Trump selv har vært blant Epsteins omgangsvenner (når de to emneknaggene #ClintonBodyCount og #TrumpBodyCount nærmest kappes om å trende hurtigst er det «et mørkt vitnesbyrd om vårt forgiftede informasjonssystem – bygget for hurtighet og designet for å fremme de verste aktørenes mest lettantennelige impulser», skriver kommentator Charlie Warzel i et lesverdig stykke i New York Times i dag). Foreløpig er det ingen indikasjoner på noe annet enn at Epstein begikk selvmord ved henging, få uker etter at et tidligere selvmordsforsøk mislyktes. Blant det en etterforskning satt igang av justisdepartementet vil få klarhet i, er hvorfor fengselet overlot Epstein til seg selv uten kontinuerlig overvåking.

God ettermiddag!

Filter-redaksjonen

Filters nyhetsbrev er gratis, men det koster litt å lage det. Har du lyst til å bidra, kan du sende Filter Nyheter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). Helt frivillig – tusen takk til alle som har bidratt så langt!